GÜNCEL

Türkiye’nin diğer 'Kandil'leri

Kandil PKK’nın ana barınağı... Ama örgütün Türkiye sınırlarında ve dışında çok sayıda kampı var. PKK’nın hangi kampının nerede olduğunu, kaç kişiyi barındırdığını ve hangi görevler üstlendiklerini araştırdık ve istihb

4 Ağustos 2012 Saat: 11:32
Türkiye’nin diğer 'Kandil'leri
Türkiye’nin diğer 'Kandil'leri

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Brezilya dönüşü Ankara’da yaptığı açıklamada ilginç bir ifade kullandı: “Türkiye’deki Kandil.” İfadenin gelişi bir soru üzerineydi: “Türkiye Kandil’e girmek isterse Amerika’dan izin alacak mı?”

Başbakan Erdoğan bu soru üzerine “Biz böyle bir şeye karar verdiğimiz anda şunu açık ve net söyleyeyim çok da izin alma gibi bir durumumuz söz konusu değil. Çünkü bu ülke NATO’nun üyesidir. Ülkemize herhangi bir saldırı olduğu anda da gereken cevabı anında veririz’’ dedi ve ekledi: “Kandil’i de konuşuruz, Türkiye’deki Kandil’i de konuşuruz.’’
 

Erdoğan, bir gazetecinin ‘’Türkiye’deki Kandil derken’’ sorusunu ise ‘’Onu sen düşün artık, adres ara biraz’’ diye cevapladı. İşte Erdoğan’ın dediği gibi biz de “adres aradık” ve Türkiye’deki Kandil’i daha doğrusu Kandil(cik)ler’i bulduk.
PKK Ana Karargâhı Kandil adını İran-Irak sınırındaki Kandil Dağı’ndan alıyor. 3587 metre yükseklikteki dağ mağaralarıyla, eteğindeki derin vadileriyle sayıları 3500’e ulaşan teröristlerin ana barınağı. PKK Yürütme Konseyi, HPG Ana Karargâhı, PKK’nın yan kolları PJAK, YJA STAR, TAK hep burada. 

 Murat Karayılan, Cemil Bayık, Duran Kalkan, Fehman Hüseyin gibiörgütün önde gelen isimleri hep burada duruyor. Kandil artık herkesin malumu... Ama bizim konumuz Kandil(cik)ler... Kandil(cik)leri iki ana grup altında görüyoruz.

Türkiye sınırları dışında 7 önemli PKK kampı bulunuyor. Bu kamplar batıdan doğuya şöyle sıralanıyor: Metina, Zap, Gare, Avaşin-Basyan, Hakurk, Kanirash ve Şehidan.

Her ne kadar “sınır dışında” dense de bu kampların sınır içine yönelik etkisi üst seviyede. Bölgenin coğrafi şartları göz önüne alındığında, sınırınhemen dibindeki bu kampların aslında sınır içindeki kamplardan pek birfarkı yok.

Özellikle son 10 yılda baskın yiyen askeri karakollar ve üslerin terk edilmesiyle bölge adeta PKK’nın cirit attığı bir alan haline gelmiş durumda.

Hazırlanan ve sürekli güncellenen istihbarat raporlarına göre Türkiye sınırları içinde irili-ufaklı 25 civarında PKK kampı bulunuyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye’deki Kandil” olarak betimlediği bu kamplar yoğunlukla Hakkâri bölgesinde.

Hakkâri’de yer alan en önemli kamp Alandüzü. Alandüzü, son Yeşiltaş Karakolu baskınına katılan PKK’lıların toplandıkları yer. Alandüzü Karakolu’nda 50 ila 150 arasında terörist barındığı sanılıyor. Bu sayı mevsim ve eylem planlarına göre değişiyor. İstihbarat birimlerine göre bölgede en sorunlu yer burası.

Yaklaşık 40 kilometrelik sınır hattı boyunca hiçbir askeri kontrol noktasının olmaması Alandüzü bölgesinde teröristlerin cirit atmasına neden oluyor.

Alandüzü hakkında istihbarat raporlarına yansıyan hüküm şu: Kontrolsüz! Bir geçiş güzergâhı olan Alandüzü, Kuzey Irak’taki PKK yapılanması ile sınır içindeki PKK kampları arasında köprü vazifesi görüyor.

Hakkâri’de başı çeken ikinci PKK kampı ise Kazan Vadisi. Geçtiğimiz sene 60’a yakın teröristin öldürüldü kampta örgüt yapılanması yine başladı. Haziran ayı itibariyle kampa yerleşen terörist sayısının 35 ila 40 arasında olduğu sanılıyor.

Hakkâri bölgesinde üçüncü önemli kamp ise Kavaklı.

Belde ve köyler için ciddi bir baskı unsuru oluşturuluyor.

Sözde mahkemeler kuruluyor.

Şahıslar, ihaleye katılabilmek ve yüzde vermek için örgüt mensuplarıylaburada buluşuyor.

Operasyon yapılmayan kamplar halk üzerinde “örgüte dokunulmaz” algısı oluşturuyor.

Mobil gezen sözde tabur ve timlere lojistik destek sağlanıyor.

Fidye ve tehdit amaçlı kaçırılanlar burada tutuluyor.

Önemli saldırılar öncesi burada toplanılıyor.

Kuzey Irak’taki ana kamplara geçiş için üs olarak kullanılıyor.

Örgüte yeni katılımlar için ara istasyon olarak kullanılıyor.

Bölgedeki maden ocakları haraca kesiliyor.

Bölgedeki askeri intikallere mayınlı tuzaklar düzenleniyor.

Kamptaki terörist sayısı 40 civarında. Kavaklı Kampı’nın diğer kamplara nazaran lojistik bir önemi var. Çünkü diğer kamplara olan silah ve mühimmat dağıtımı buradan oluyor.

Yine Hakkâri bölgesindeki diğer önemli bir kamp da Şemdinli İran sınırındaki Şehidan Kampı. Şehidan Kampı, lokasyon olarak İran topraklarında. Ancak sınır geçişi oldukça aktif. Şehidan kampının özelliği ise örgüt adına yapılan mazot ve sigara kaçakçılığının merkezi olması.

Kamp örgüte para kazandıran illegal ticari faaliyetlerin ana odaklarından biri. Kampta 60’a yakın terörist barınıyor.

 Hakkâri bölgesinin diğer kampları Faraşin ve Kırıkdağ. Kışın ve yazın aktif olan kamplardaki terörist sayısı toplam 70 civarında.



YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑