GÜNCEL

Türkiye üzerinden o ülkeye S-400 tehdidi

Hindistan'ı Rusya'nın S-400 füze savunma sistemlerini satın almayı yeniden düşünmeye çağıran Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı, aksi halde Amerikan yaptırımlarının gazabıyla karşı karşıya kalacakları tehdidinde bulundu. Hindistan'a yapt

9 Ocak 2020 Saat: 10:27
Türkiye üzerinden o ülkeye S-400 tehdidi
Türkiye üzerinden o ülkeye S-400 tehdidi

Rusya ve Hindistan, ABD'nin yaptırım tehditlerine karşın S-400 tedarik anlaşmasını imzaladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Hindistan ziyaretinde gerçekleşen 5.4 milyar dolarlık tedarik planı çerçevesinde Hindistan beş adet S-400 bataryası edinecek.

Star.com.tr'de yer alan habere göre; Türkiye'nin S-400 alımı anlaşmasından çekilmemesiyle F-35 programını askıya alan ABD, Hindistan'ı da sistemler üzerinden yine yaptırımlarla tehdit ediyor.

Üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Çarşamba günü yaptığı basın toplantısında Hindistan'ın S-400 tedariki hakkındaki soruya, 'Bu ülkeyi ABD yaptırımlarına karşı koruyan özel bir konumu yok.' şeklinde cevap verdi.

'Feragat etmeyeceğiz'

Bu konuda kimseye ABD'nin duruşundan feraget etmeyeceğini belirten yetkili, ne Kongre'nin de yönetimin böyle bir şeyi önceden tasarlamadığını söyledi. Ancak Hintli yetkililerin yaptırım uygulama riskiyle karşı karşıya olduklarını bildiklerini söyledi.

Hindistan'da yaptırımlar için bir feragatin söz konusu olmadığını belirten yetkili, bu yaptırımların duruma göre uygulanabileceğini belirtti.

Türkiye üzerinden tehdit

Hindistan gibi herhangi bir devletle bu sistemler konusunda yaşanan sıkıntıların sebebinin, 'ABD sistemlerini riske atabilir, bu teknolojilerin bir düşman tarafından bilinmesini istemiyoruz.' şeklinde ifade eden yetkili, 'Bu yüzden bu sistemlerin satın alınması konusunda basit konuştuk. Türkiye olan mesele mükemmel bir örnek.' dedi.

ABD aynı gerekçelerle Çin’i yaptırımla tehdit etti ve Türkiye'ye 5. nesil F-35 savaş uçaklarının teslimatının geçici olarak durdurdu.

Ülkelerin egemenliğine aykırı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD'nin S-400 konusundaki baskılarına, "S-400 üç Patriot'a bedel. Eğer şartlar, S-400 ile eşit bile olsa biz Patriot alırız ama eşit olmazsa biz de menfaatimizi düşüneceğiz." şeklinde yanıt verdi.

Hindistan da benzer bir şekilde ulusal savunma için yapılan alımların diğer ülkelerin etkisinde kalmasına izin vermeyeceğini açıkladı.

ABD'nin yaptırımlar konusunda tutumu, müttefik ya da rakip olan birçok ülke tarafından egemenlik hakkına aykırı olarak kabul ediliyor.

Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 savunma sistemlerinin birincisi, nisan ayında hazır hale gelecek. İkinci sistemin gelişi ile ilgili henüz kesin tarih verilmedi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑