GÜNCEL

Türkmendağı düştü

Suriye ordusu, Rus uçaklarının ağır bombardımanı ve İran'ın desteğiyle Türkmen Dağı'nı ele geçirdi. Bombardımana direnemeyen siviller bölgeyi terk etmeye başladı

31 Ocak 2016 Saat: 13:31
Türkmendağı düştü
Türkmendağı düştü

Esad güçlerinin Rus desteğiyle Türkmenlerin kontrolündeki bölgeye yaptığı saldırılar nedeniyle binin üzerinde Türkmen Türkiye'ye sığındı. 3 tepeden köyler top atışına tutuldu. 3 köy kaldı. Türkmendağı düştü. Siviller bölgeyi terk ediyor.

BİNLERCE GÖÇ VAR

Türkmendağı bölgesindeki Türkmen siviller, Suriye rejim güçlerinin havadan Rus savaş uçaklarının desteğiyle bölgede ilerlemesi üzerine Türkiye'ye geçmeye başladı. Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi Kurucusu ve Başkan Yardımcısı Tarık Sülo Cevizci, "45 No'lu Tepe, Kızıldağ ve Burç Kasab tepelerine yerleştirdikleri tanklarla köyleri top atışına tuttular. Bu bombardıman karşısında durmak mümkün değil. Türkmendağı rejimin eline geçti. Esad ordusunun başlattığı kara operasyonuyla sivillerin de hayatta bırakılmayacağı söylentisi de yayılınca siviller bölgeyi terk etmeye başladı." dedi.

STRATEJİK BİR NOKTA

Rusya'nın üç aydır yaptığı yoğun bombardımana rağmen rejimin etki alanını genişletemediğini ancak Cenevre görüşmeleri gündeme gelirken rejimin muhaliflere karşı elini güçlendirmek için Türkmendağı'na yüklendiğini belirten Cevizci, bölgenin önemine ilişkin olarak da şunları söyledi: "Burası coğrafi olarak da stratejik bir öneme sahip. Cenevre görüşmelerinden çözüme ilişkin bir sonuç çıkmazsa ve ileride herkes kendi devletini kurarsa Esad, kuracağı Nusayri devletinin sınırları içerisine Türkmendağı'nı da koymak istiyor. Kuzey Kürdistan'ın kurulması durumunda da bu bölge o coğrafyanın Akdeniz'e açılan kapısı olacak."

BİN 635 KİŞİ TÜRKİYE'YE GİRİŞ YAPTI

Hatay Valisi Ercan Topaca, Yayladağı ilçesinin sıfır noktasındaki Yamadi Çadır Kenti bölgesinde artan Rus ve Esad rejimi saldırıları sonucu son iki günde bin 635 kişinin Türkiye'ye giriş yaptığını söyledi.

Vali Ercan Topaca, son iki gündür Bayır Bucak Bölgesinde artan çatışmalar ve bugün bombalanan Obin Kampından kaçan çok sayıda Suriyeli ve Türkmen'in sınıra doğru geldiğini de söyledi.

Vali Topaca Türkmen Bölgesinden son iki günde 1635 kişinin ülkeye giriş yaptığını belirterek, "Dün ve bugün Bayır Bucak Türkmen Bölgesinden almış olduğumuz kişi sayısı toplamda 1635'tir. Bunlardan 418'i Türkmen, 1217'si de Arap kökenli misafirimizdir. Bunların her türlü işlemi bitirildi, kayıtları yapıldı. Bunlardan bir kısmı burada tanıdıklarına misafir oldu, bir kısmı bizim gösterdiğimiz yerlere yerleştirildi, yarından itibaren de bunların bir kısmını hazır olan Güveççi Çadır Kenti'ne yerleştireceğiz diğer kısmını ise Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki kampa otobüslerle sevkiyatına başlamış olacağız" dedi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑