GÜNCEL

TUSKON Başkanı Rızanur Meral: 1 okul kapanır 500 okul açılır

TUSKON Batı Afrika’nın 8 ülkesinden gelen iş insanlarını Bursa’da ağırladı. Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, 2020’de 600 milyon civarında orta düzey alım gücüne sahip nüfusun Afrika’da yaşayacağının tahmin edildiğini b

15 Nisan 2014 Saat: 09:15
TUSKON Başkanı Rızanur Meral: 1 okul kapanır 500 okul açılır
TUSKON Başkanı Rızanur Meral: 1 okul kapanır 500 okul açılır

Türk İşa­dam­la­rı ve Sa­na­yi­ci­ler Kon­fe­de­ras­yo­nu (TUS­KON), dün Bur­sa­’da “Tür­ki­ye-Ba­tı Af­ri­ka Ti­ca­ret Köp­rü­sü­” ko­nu­lu bir top­lan­tı dü­zen­le­di.

100 iş in­sa­nı gel­di

Bu­ra­da bir ko­nuş­ma ya­pan ve Ba­tı Af­ri­ka­’dan 100 ci­va­rın­da iş in­sa­nı­nın ağır­lan­dı­ğı­nı be­lir­ten Rızanur Me­ral, “Bu­gün bu­ra­da Se­na­gal, Ma­li, Gi­ne, Gam­bi­ya, Ye­şil Bu­run Ada­la­rı, Fil­di­şi Sa­hil­le­ri, Li­ber­ya ve Mo­ri­tan­ya­’dan çok kıy­met­li işa­dam­la­rı ve iş ha­nım­la­rı ağır­la­nı­yor. Bu 8 ül­ke­nin nü­fu­su, 75 mil­yo­n” de­di.

Alım gü­cü ar­ta­cak

Af­ri­ka­’nın, 1 mil­ya­rın üze­rin­de nü­fu­suy­la 30 mil­yon ki­lo­met­re­ka­re­lik çok bü­yük bir kı­ta ve dün­ya­da en hız­lı bü­yü­yen 10 eko­no­mi­den bi­ri ol­du­ğu bil­gi­si­ni ve­ren Me­ral, şöy­le de­vam et­ti: “ “Yi­ne 2020’de 600 mil­yon ci­va­rın­da or­ta dü­zey alım gü­cü olan nü­fu­sun Af­ri­ka­’da ola­ca­ğı tah­min edi­li­yor. Af­ri­ka ger­çek­ten önü­müz­de­ki yüz­yı­lın ki­lit kı­ta­sı ko­nu­mun­da. İş­te bu­gün bu­ra­ya ge­len in­şa­at, gı­da, kon­fek­si­yon, mo­bil­ya ve ta­rım sek­tör­le­ri­ni tem­sil­ci­le­riy­le iliş­ki­le­ri ge­liş­tir­mek bu ne­den­le de çok önem­li.” İh­ra­ca­tı okul­lar art­tı­rı­yor

He­def 5 mil­yar dolar

Tür­ki­ye ile Af­ri­ka­’nın iş­bir­li­ğin­de ‘ka­zan-ka­za­n’ ol­ma­sı­nı di­le­dik­le­ri­ni bil­di­ren Me­ral, “Bu ül­ke­ler­le top­lam dış ti­ca­re­ti­miz 800 mil­yon do­lar. Biz bu ve bu­na ben­zer ça­lış­ma­lar­la en kı­sa sü­re­de Af­ri­ka ile bu ti­ca­ret hac­mi­ni kar­şı­lık­lı ola­rak 5 mil­yar do­la­ra çı­kart­ma­yı plan­lı­yo­ru­z” diye konuştu.

Bangoura: TUSKON nerede ben oradayım

Gi­ne An­ka­ra Bü­yü­kel­çi­si Da­ou­da Ban­go­ura, TUS­KO­N’­un bü­tün prog­ram­la­rı­na ka­tıl­ma­ya ça­lış­tı­ğı­nı be­lir­te­rek şöy­le ko­nuş­tu: “Bu top­lan­tı­lar­la sa­de­ce Türk işadam­la­rı­na Af­ri­ka­’yı iyi ta­nıt­mak­la kal­mı­yor, Af­ri­ka­’nın da Tür­ki­ye­’nin tec­rü­be­sin­den fay­da­la­na­bil­me­si­ni sağ­la­ma­ya ça­lı­şı­yo­ruz. Cum­hur­baş­ka­nı Gül, ‘Ö­zel sek­tö­re gi­din, sa­de­ce ka­mu­da kal­ma­yın, eko­no­mik iliş­ki­le­ri on­lar ge­liş­ti­re­ce­k’ de­miş­ti. TUS­KON, bu­nu ya­pı­yor.”

Yurtdışından her yıl 500 okul talebi geliyor

TUS­KON Baş­ka­nı Rı­za­nur Me­ral, dün­ya­nın çe­şit­li yer­le­rin­de hiz­met ve­ren Türk okul­la­rı­nın ta­li­mat­la ka­pa­tı­la­ma­ya­ca­ğı­na dik­kat çek­ti. Kı­sa sü­re ön­ce eği­ti­mi dur­du­ru­lan Gam­bi­ya­’da­ki Türk oku­lu ile il­gi­li yo­rum ya­pan Me­ral, şun­la­rı söy­le­di: “Bu okul­lar özel te­şeb­bü­se ait­tir ve ya­sal çer­çe­ve­de ku­rul­muş­tur. Bun­lar dev­let de­ğil, Türk in­sa­nı­nın des­te­ğiy­le açıl­mış eği­tim ku­rum­la­rı­dır. Ay­rı­ca 1200’den bi­ri ka­pan­mış ola­bi­lir. Çok önem­li de­ğil. Di­ğer­le­ri fa­ali­yet­le­ri­ne de­vam edi­yor. Her yıl 100 ci­va­rın­da okul açı­lı­yor. Bu ta­lep çok da­ha faz­la. Şu ­an im­kan ol­sa her yıl 500 okul açıl­ma­sı ta­lep edi­li­yor. Ti­ca­ri iliş­ki­ler­de de bu okul­la­rın çok bü­yük öne­mi ol­du­ğu­nu ha­tır­la­tan Me­ral, “Türk iş dün­ya­sı ola­rak bun­lar­dan çok is­ti­fa­de edi­yo­ru­z” de­di.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑