EKONOMİ

Vatandaş pilav yerine zam yiyecek

Zam yağmuru devam ediyor. Son olarak da pirince gelen zam vatandaşı vurdu. Yerli pirincin fiyatı yüzde 100 artarken ithal pirincin fiyatı yüzde 153 artış kaydetti. Üreticilere göre esas zam ise eylülde. Çeltikler ekildi Eylül ve Ekim'de biçilecek İşt

17 Haziran 2022 Saat: 14:46
Vatandaş pilav yerine zam yiyecek
Vatandaş pilav yerine zam yiyecek

Pirinçte işler iyi gitmiyor. A'dan Z'ye devam eden zam yağmuru son olarak pirinci de vurdu. Mutfakların vazgeçilmez ürünlerinden olan pirincin fiyatı artışı motorinle yarışıyor. Motorin bir yılda yüzde 350’den fazla zamlandı. Pilavlık yerli pirincin 2 kilogramlık fiyatı 2020 Temmuz’da 22,45 lira iken bugün aynı marka ürün aynı markette 44,90 liradan satılıyor.

Cumhuriyet gazetesinden Bora Erdin'in haberine göre yerli üründe fiyat artışı 2 yılda toplam yüzde 100 oldu. Temmuz 2020’de yine aynı marka ve aynı 2 kilogramlık ithal pilavlık pirinç 15,75 lira fiyatla rafta yer alıyordu. Bugün ise ithal 2 kilogramlık pirincin fiyatı 39,90 liraya çıktı. Artan kurlarla birlikte ithal pirinçte fiyat artışı yerli ürünü geçti. İthal üründe fiyat artışı iki yılda yüzde 153’ü geçti.

Son dönemde artan gübre fiyatları ve enerji maliyetleri sonrasında Rusya-Ukrayna savaşının da etkisiyle küresel gıda fiyatları her geçen gün artıyor. Ancak pirinç fiyatları buğday ve arpa gibi hızlı bir yükseliş kaydetmedi. Global Product Prices (Mart 2022) verilerine göre pirincin ortalama fiyat 1,55 dolar (25,95 TL) seviyelerinde. En düşük fiyat 0,60 dolarla (10,38 TL) Pakistan’da. Dünyada en çok pirinç tüketen ülkelerin başında yer alan Japonya en pahalı pirinci tüketiyor. Japonya’da 1 kilogram pirinç ortalama 4,36 dolardan (75,43 TL) satılıyor.

Çeltikler ekildi, ürün Eylül'de biçilecek ama esas fiyatlar da o zaman ortaya çıkacak. Artan maliyetlerle birlikte kimse çeltiğin tonunun ne kadar olacağını kestirimiyor. Herşey eylül ayında çeltiklerin biçilmesiyle ortaya çıkacak.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑