GÜNCEL

Washington'da iftar, Diyarbakır'da iftar!

ABD Başkanı Obama, Washington'daki Beyaz Saray'da geleneksel iftar yemeğini verdi. Öte yandan Diyarbakır'da ise, ABD konsolosluğunun iftar çadırına saldırıda bulunuldu.

16 Temmuz 2014 Saat: 11:11
Washington'da iftar, Diyarbakır'da iftar!
Washington'da iftar, Diyarbakır'da iftar!
ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray'da yapılan geleneksel iftarını dün akşam verdi. 
 
ABD'deki Müslüman toplumun temsilcileri, farklı inançlara mensup liderler, seçilmiş yetkililer ve çoğunluğu Müslüman ülkelerden diplomatik camiayla bir araya gelen Obama, burada yaptığı konuşmada İsrail-Filistin gerginliğine değindi. Obama, "Gazze'de ve İsrail'de gördüğümüz tablo yürek parçalayıcı. ABD'deki insanlar, orada olanları derinden önemsiyor ve nasıl bir yol izlememiz gerektiğine dair, aralarında ayrı fikirlerin de olduğu güçlü görüşler var ki bu Amerikan demokrasisinin parçası. Biz bu tartışmayı memnuniyetle karşılıyoruz. Bu bizi daha güçlü kılıyor" diye konuştu.
 
Amaçlarının hem İsrailliler hem de Filistinliler için barış ve güvenliğin sağlanması olduğunu vurgulayan Obama, hiçbir ülkenin, vatandaşlarına ayrım gözetmeden roketler fırlatılmasını kabul edemeyeceğini belirtti ve "Dolayısıyla, İsrail'in, Hamas'ın affedilmez saldırıları karşısında kendisini savunma hakkı bulunduğu noktasında çok net olduk. Aynı zamanda, hafifletmek için çok çalıştığımız Gazze'deki insanı krize ilaveten, Filistinli sivillerin ölmesi ve yaralanması bir trajedi. Bu nedenle de kim oldukları ya da nerede yaşadıklarına bakmadan sivillerin korunması gereğini vurguladık" dedi.
 
ABD'deki en büyük Arap-Amerikan sivil haklar kuruluşu olan Ayrımcılığa Karşı Arap Amerikan Komitesi, yemeğin öncesinde, ABD'nin İsrail'e desteğini gerekçe göstererek yönetimin ev sahipliği yaptığı tüm iftarlara boykot çağrısı yaptı.
 
DİYARBAKIR'DA ABD KONSOLOSLUĞU'NUN İFTAR ÇADIRINA SALDIRIP YIKTILAR
 
ABD Adana Başkonsolosluğu tarafından Diyarbakır'ın Dağkapı Meydanı'nda vatandaşlara belediye çadırında verilmesi planlanan iftar yemeği bir grup tafından protesto edildi. İftar saatinden önce meydana gelen grup, tekbir getirip çadırı yerle bir etti, ABD bayrağı yaktı.
 
ABD Adana Başkonsolosluğu Diyarbakır Dağkap Meydanı'nda Büyükşehir Belediyesi'ne ait çadırda vatandaşlara iftar programı düzenledi. Çadırda iftar için yemekler getirilerek, son hazırlıklar tamamlanıp iftar saati beklenmeye başlandı. İftara yaklaşık 45 dakika kala çadırın bulunduğu alana gelen İslami kesimlere yakınlığı ile bilinen sivil toplum örgütlerine üye yaklaşık 200 kişi, ABD Başkonsolosluğu'nun iftar vermesini protesto etti. 'Kahrolsun Amerika', 'Kahrolsun İsrail' sloganları atarak tekbir getiren grup arasında bulunan bazı kişiler iftar çadırına yönelerek masa ve sandalyeleri kırmaya başladı. İftar için hazırlanan yemekleri de yerlere savuran grup çadırın içerisindeki tüm malzemeleri parçalayarak, maytaplar attı. Grup arasında bulunan bir kişinin getirdiği Amerika Bayrağı ayaklar altında çiğnenirken, daha sonra yakıldı. Olaylar sürerken çadırın arka tarafında bulunan çevik kuvvet ekiplerinin müdahale etmediği görüldü. Belediye yetkilileri polisin müdahale etmemesine tepki gösterdi.
 
Saldırıya uğrayan belediyenin iftar çadırı kullanılamaz hale gelirken, polisin çadırın etrafını sarması üzerine grup dağıldı. Vatandaşlara yönelik iftar programı da saldırı üzerine iptal edildi.
 
5 KİŞİ YARALANDI
 
Diyarbakır'da ABD Adana Başkonlosluğu'nun iftar vereceği çadıra saldıran grup ile bu kişilere engel olmak isteyen aralarında esnaflarında bulunduğu kişiler arasında kavga çıktı. Saldırganların satır kullandığı kavgada biri ağır 5 kişi yaralandı. Yaralılar Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Satırla ağır yaralanan Mustafa Ocaklı ise Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edildi. Polis, Dağkapı Meydanı'nda geniş güvenlik aldı.
 
ESPİNOZA: BİR GRUP ÇAPULCU TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİMİZİ ZEDELEYEMEZ
 
ABD'nin Adana Konsolosu John Espinoza, saldırı sonrası Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde bir basın toplantısı düzenledi. Saldırganların Diyarbakır halkını temsil etmediğini ifade eden Espinoza, "İftar yemeğinizi böldüğüm için özür dilerim. Bana hızlı bir açıklama fırsatı sağladığınız için de teeşkkür ederim. Özelikle bu akşam Sur Belediye Başkanlığı ile ortak yapacağımız iftar yemeğiyle ilgili açıklama yapmak istiyorum. Bildiğiniz gibi geçen yıl aynı yerde verdiğimiz iftar yemeği, toplum tarafından kabul gördü. Bu konuda Diyarbakır halkına bağlılığımızı bir kez daha göstermek istedik. Aynı zamanda kültürel ve dini değerlere bağlılığımızı da göstermek istedik. Ve Sur İlçesi'nde bulunan, vatandaşlara vermek istediğimiz yemeği kanunsuz bir şekilde ihlal eden holiganlar ve çapulcuların Diyarbakır halkını temsil etmediğini biliyoruz. Tabi biz protesto hakkını desteklediğimiz gibi, bu çapulcuların çocukların ağızlarından aldıkları yemekleri dökmeleri de kabul edilemez bir hareket ve bunu kınıyoruz. Ve ABD ile Türkiye arasında süregelen bu köklü ilişkileri, bir grup çapulcuların ve çocukça korkakların zedelemesine müsade etmeyeceğiz. Biz dostluğumuza bağlı olduğumuzu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne gerekli yardım ve demokrasinin gelmesi için elemizden geleni yapacağımıza tamamen bağlıyız" dedi.
 
Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Espinoza, "Bildiğiniz gibi iftarın amacı Diyarbakır halkıyla beraber olmamızı sağlamak ve bu halka olan saygımızı ve bağlılılğımızı bir kez daha göstermek anlamındaydı. Ama başkaları bunu kendi hedefleri ve amaçları doğrultusunda kullanması bizi üzdü. Tabi protesto hakkı kritik öneme sahip, çok önemli. Ama herhangi bir yeri basmak, sonra insanlar için getirilen iftar yemeğini dökmek doğru bir hareket değil. Bir kaç kişi bazı sorunlar yaratmak istedi. Ama Diyarbakır halkıyla olan dostluğumuza yansıdığını sanmıyorum" diye konuştu.
 
Konuşmasının son bölümünde Türkçe olarak teşekkür eden ABD Adana Konsolosu John Espinoza, sıkı güvenlik önlemleri altında Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nden ayrıldı.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑