GÜNCEL

Yardım paralarına 'terör' hortumu

Uludere Belediyesi 2006daki sel felaketinin ardından ABden 2 milyon liralık yardım aldı. Paranın PKKya gittiğine dair bulgular üzerine soruşturma başlatıldı Iğdırda gözaltına alınan KCKlıların Van depremi ve Uluderede ölenlerin aileleri

29 Kasım 2012 Saat: 10:17
Yardım paralarına 'terör' hortumu
Yardım paralarına 'terör' hortumu
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "AB'den, BDP'li belediyelere gelen paralar nereye gidiyor?" sorusunun perde arkasına SABAH ulaştı. Başbakanlık Teftiş Kurulu, AB fonları ve PKK arasında bağ olduğu istihbaratıyla soruşturma başlattı. 31 Ekim 2006'da başta Şırnak'ın Uludere ilçesi olmak üzere bölgedeki çeşitli yerleşim merkezleri sel felaketinden etkilenmişti. Uludere'de 3 köprü kullanılamaz hale gelmiş, evlerin üzerine kaya düşmüş yaralanmalar olmuştu. Uludere'nin altyapı, elektrik, su, telefon, kamu binaları ve yolları tamamen kullanılamaz hale gelmişti. Uludere Belediyesi altyapının yeniden imarı için AB ile temasa geçti, ayrıca yerel kaynaklardan da para ayrılmasına karar verdi. Çalışmalar sonucunda 1 milyon 250 bin euroluk kaynak oluştu. Bu kaynağın yüzde 64'ü olan 800 bin euronun (yaklaşık 2 milyon lira) AB'den geldiği öğrenildi. Bu paranın nereye harcandığı Uludere Savcılığı tarafından incelenmeye başlandı. Savcılık soruşturmanın derinleşmesi için Başbakanlık Teftiş Kurulu'na başvurdu. Kurul, konuyu Erdoğan'a iletti. Erdoğan, önceki hafta önüne gelen soruşturma talebine onay verdi. Soruşturmayı yapan başbakanlık kaynakları AB'den gelen paraların PKK'ya gittiği konusunda elde güçlü veriler olduğunu vurguladı. Bu soruşturmanın ardından BDP'li diğer belediyelerin de hesaplarının incelemeye alınabileceği belirtiliyor. 

Alman vakıfları uyarısı
Başbakan Erdoğan bazı Alman vakıflarının BDP'li bazı belediyelere altyapı çalışmasıyla ilgili kredi verdiğini belirtmiş, ayrıca Avrupa üzerinden gelen fon akımlarına yönelik kritik açıklamalar yapmıştı. Erdoğan, "Bir Alman vakfının bölgedeki faaliyetleri dikkat çekici. Bu tür vakıflar CHP'li ve BDP'li belediyelere kredi sözleşmeleri yapıyor. Hangi müteahhitlerle iş yapmaları gerektiği konusunda işaret veriyorlar. Bu yolla resmen PKK'ya para gönderiyorlar" demişti. 

Yardım vurgunu
Iğdır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda, PKK'nın şehir yapılanması KCK üyesi oldukları iddiasıyla 14 kişi gözaltına alınmıştı. Aralarında Iğdır'ın BDP'li Belediye Başkan Yardımcısı Elif Dağgül ile BDP'li İl Genel Meclisi Başkanı Cengiz Savaş'ın da bulunduğu 14 zanlının sorguları tamamlandı. Zanlıların, geçen yıl Van'da meydana gelen deprem sonrası bağış adı altında işadamları ve esnaftan para toplayıp aralarında bölüştükleri ortaya çıktı. Ayrıca zanlıların "Uludere'de ölen köylülerin yakınlarına yardım topluyoruz. 6 bin kişiye yemek vereceğiz" diyerek vatandaşlardan para topladıkları, ancak bu parayı yollamayıp, sadece 250 kişiye yemek verildiği belirlendi. Zanlıların iki hayali kampanyadan toplamda yaklaşık 4 milyon TL topladığı ve KCK yöneticilerinden bile sakladıkları bu parayı aralarında bölüştükleri kaydedildi. 4 milyonluk vurgunun belgeleri de, yürütülen soruşturma dosyasına eklendi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑