SAĞLIK

'Yaz ishallerinden iyi huylu bakterilerle kurtulun'

Orzaks Medikal Direktörü İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Lütfi Hocaoğlu, ishalin, bağırsaklardaki faydalı bakteriler olan probiyotiklerin azalıp,....

27 Ağustos 2013 Saat: 17:33
'Yaz ishallerinden iyi huylu bakterilerle kurtulun'
'Yaz ishallerinden iyi huylu bakterilerle kurtulun'
hastalık yapıcı patojen mikroorganizmaların çoğalarak sindirim sisteminin dengesini bozması sonucu oluştuğunu belirterek, "Çeşitli etkenlere bağlı olarak vücudumuzdaki iyi huylu bakterilerle kötü huylu bakteriler arasında yaşanan mücadele sonucunda ortaya çıkan ishal, iyi huylu bakteriler olan probiyotiklerin miktarının arttırılmasıyla tedavi ediliyor." dedi.
Yaz mevsiminde sıkça rastlanan ishal bebekleri, çocukları ve yetişkinleri etkileyen önemli sağlık sorunlarının başında geliyor. Yapılan araştırmalar dünyada yılda 1 milyondan fazla çocuğun ishal yüzünden hayatını kaybettiğini ortaya koyuyor. Ancak ciddi bir sağlık sorunu olan ishal, alınabilecek basit önlemlerle kolayca atlatılabiliyor. Orzaks Medikal Direktörü İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Lütfi Hocaoğlu, ishalin bağırsaklardaki faydalı bakteriler olan probiyotiklerin azalıp, hastalık yapıcı patojen mikroorganizmaların çoğalarak sindirim sisteminin dengesini bozması sonucu oluştuğunu belirterek, "İyi ve kötü karakterdeki mikroorganizmaların dengesinin sağlanması hastalığın tedavisinde büyük önem taşımaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalarda, ishal tedavisinde hem çocuklarda hem de yetişkinlerde probiyotik kullanımının en güvenilir tedavi yöntemi olduğu belirtilmiştir" ifadelerini kullandı.

İshalin yaz aylarında daha sık görülmesinin ana nedeninin artan sıcaklıklar olduğunun altını çizen Dr. Hocaoğlu şöyle konuştu: "İshaller birçok nedenle karşımıza çıkabilir. Çeşitli virüsler, bakteriler ve parazitler, çevresel hijyen şartlarının yetersiz olması, bozulmuş gıdaların tüketilmesi gibi nedenler bağırsak florasını bozarak patojen mikroorganizmaların çoğalmasına yol açabilirler. Sıcaklara bağlı olarak yiyecekler daha çabuk bozulmaktadır. Yazın dondurma, pasta gibi gıdaların fazla tüketilmesi beslenme alışkanlıklarının değişmesine yol açarken, tatil bölgelerinde hijyenik şartların yeterince uygulanmaması da ishale davetiye çıkarmaktadır. Yaz aylarında seyahatlerin artmasına bağlı olarak bağırsak florasının bozulması da önemli bir ishal nedenidir."

Dr. Lütfi Hocaoğlu yaz ishallerine karşı alınabilecek önlemleri şöyle anlattı: "Yazın ishalden ve diğer sindirim sistemi hastalıklarından korunmak adına diğer mevsimlerden daha özenli olunmalıdır. Uzun süre dışarıda kalmış gıdaların tüketilmemesine dikkat edilmeli, meyve ve sebzeler iyice temizlenmeli, birçok patojen mikroorganizmanın el teması ile bulaştığı gerçeği akılda tutularak el hijyenine özellikle dikkat edilmelidir. İshale yol açan ve hastalık yapıcı bakterilerle savaşan Probiyotik içerikli zengin gıdalar ve gıda takviyeleri tüketilmelidir. Söz konusu gıda takviyeleri sindirim sisteminin dengesini koruyacağı için ishale karşı koruyucu yöntemlerin başında gelmektedir."

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑