SAĞLIK

Yeni endişe Hindistan varyantı

Avrupa'ya kadar gelen ve iki mutasyonu içeren varyant sebebiyle Hindistan'da vaka ve ölümler sürekli artıyor. Eğer Türkiye'de testlerde görülürse uçuşlar durdurulacak.

25 Nisan 2021 Saat: 09:22
Yeni endişe Hindistan varyantı
Yeni endişe Hindistan varyantı

Son zamanlarda bilim dünyasını endişelendiren Hindistan varyantı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarıyla bir kez daha gündeme geldi. İki mutasyonu birden içeren bu varyantın daha hızlı bölünebildiği ve insan hücresine daha sıkı bağlandığı düşünülüyor. Bulaşıcılığı yüksek varyantın, Avrupa ülkelerinde görülmesi Türkiye’yi de endişelendirdi. Bu sebeple Hindistan’dan ve Hindistan temaslı seyahatlerden Türkiye’ye gelmek isteyenler, 14 gün karantinaya alınacak. Türkiye’de yapılan virüs testlerinde bu varyantın taranmasına da başlandı. Varyantın ülkede görülmesi hâlinde ise Hindistan ve teması çok olan bölgelerden uçuşlar askıya alınacak.  Bu konuda merak edilenleri ve beklentileri Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı’ya sorduk. Savaşçı “Bugüne kadar ülkemiz de İngiltere, Güney Afrika, Brezilya gibi birçok mutasyon gördük. Bulaş yönünden biraz artış yaşandı fakat hastalığı ağır geçirme anlamında bir etkisi olmadı. Hindistan’da ciddi ölüm vakaları yaşanıyor. Fakat bu hem sağlık altyapısının iyi olmaması hem de vaka sayısının çok olmasıyla ilişkili. Yoksa bu, varyantın daha öldürücü olduğu anlamına gelmiyor. Ülkemizin ciddi bir sıkıntı yaşayacağını düşünmüyorum. Ayrıca Hindistan varyantına da rastlamadık” dedi.

AŞILAR YARARLI
Doç. Dr. Savaşçı "Aşıların mutasyon karşısında etkisini yitirdiğini görmedik. 15 milyon Sinovac aşısı yapıldı. 2 bin 500 kişi hastalandı ancak hafif atlattı. Aşıları bu varyantlara karşı hazır hâle getirip uygulayacağız" dedi.

KURALLARA UYMADILAR
Bazı bilim insanları Hindistan'daki bahar kutlamalarında pandemi tedbirleri hiçe sayıldığı için vaka sayılarının arttığını belirtse de bazı bilim insanları da artışın varyanttan kaynaklandığını savunuyor.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑