GÜNCEL

Yüzsüzlük maskesi düştü

301 şehit verdiğimiz Soma'daki faciada, madenci maskelerin de 'son kullanma tarihi'nin geçtiği ortaya çıktı. Patron Alp Gürkan'ın 1993 yapımı maskeleri, 'değiştirmeyin' dediği iddia edildi...

22 Mayıs 2014 Saat: 08:03
Yüzsüzlük maskesi düştü
Yüzsüzlük maskesi düştü

TürkiyeSoma'daki 301 maden şehidinin yasını tutarken, ortaya çıkan son skandal isyan ettirdi. Madende yaşanabilecek kazalar sırasında karbonmonoksit gazından korunmaları için işçilere verilen Çin yapımı maskelerin, 1993 yılına ait olması büyük tepkilere neden oldu. 8 yıllık ömrü olan maskelerin, Alp Gürkan'a ait olan Soma Kömür A.Ş.'nin maskeleri değiştirmek yerine, bunları kullanmak için açan işçilere de daha önce 350 TL ceza kestiği belirtildi. 

BİRÇOK KİŞİ KURTULURDU 
Faciadan kurtulan bazı madenciler, maskelerin küflü olduğunu ve açtıktan 10 saniye sonra yanmaya başladığını söyledi. Soma Kömür A.Ş.'nin 9 yıllık işçisi olduğu belirtilen Barış Kılıç, içerisindeki havanın 45 dakika yerine sadece 10 dakika dayandığı ve kullanımının da işçilere verilen yanlış bilgiler nedeniyle ilkel şekillerde yapıldığını açıkladı. Kılıç ayrıca, "Eğer bu maskeler yeni olsaydı, birçok işçi hayatta kalabilirdi" dedi. Birçok madencinin maskeler konusunda amirlerini uyardığı ama hiçbirinde karşılık bulamadıkları da iddia edildi. 

1993 MODEL MASKE
Madenciler, "Bu maskelerle hayatta kalmak imkansızdı. Maalesef, daha çok kazanmak isteyen patronlar nedeniyle, arkadaşlarımız öldü" dedi. 

FiYATI 500 LiRA

Almanya ve Fransa'daki madenlerde işçilerin taktığı maskelerin fiyatlarının 170 euro civarında yani 500 liraolduğu belirtildi. Yeni maskeler sayesinde işçilerin 1 saate yakın oksijensiz ortamda yaşadıkları belirtildi. Yurt dışındaki madenlerde 2 yılda bir maskelerin değiştirildiği ifade edildi. 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑