MODA

Zerrin Akıncı Zamansız tasarımlar

Kıbrıslı bir Türk modacı... KKTC'nin Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın en küçük kızı Zerrin Akıncı farklı tarzıyla ve iddialı tasarımlarıyla dikkatleri çekiyor.

24 Ocak 2016 Saat: 15:05
Zerrin Akıncı Zamansız tasarımlar
Zerrin Akıncı Zamansız tasarımlar

Sektörün başarılı modacıları arasında yerini alan Zerrin Akıncı, sadece Türkiye`de ve Kıbrıs`ta değil Londra moda haftasında, New York, Los Angeles`taki defileleri ve en iyi çıkış yapan tasarımcı ödülleriyle de adından söz ettirdiği için radarımıza takıldı. 

Türkiye'de Elçin Sangu, Deniz Akkaya, Ece Vahapoğlu gibi bir çok ünlü ismi giydiren ve ekranların sevilen dizilerine kreasyon veren Zerrin Akıncı ile çocukluk hayali olan moda sektörü, koleksiyonları ve başarılı çalışmaları üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. 

Siyah, gri, kobalt renklerin ön planda olduğu aquard, faux deri ve renkli faux kürklerin olduğu kış koleksiyonu `Play on, Amerika`da aldığı moda tasarım eğitimi çizgilerine oldukça yansıtmış. Koleksiyonda, geometrik formlar, puzzle desenler öne çıksa da her zaman zamansız parçalar hazırlamayı ilke edindiğini söylüyor. Söyleşimizde, markanın pazarlama ve konumlandırmasının daha birçok ülkede yer alacağı sinyalini alıyoruz.

Öncelikle Amerika`daki tasarım eğitiminizden ve kendinizden bahseder misiniz?
Aldığım halkla ilişkiler eğitiminden sonra Ingiltere’deki Greenwich Universitesi’nde pazarlama iletişimi üzerine master yaptım. Çocukluğumdan beri hayalim olan moda sektörüne atılmam 2 senelik iş hayatımdan sonra moda tasarım eğitimi almak üzere gittiğim Amerika’da başladı, ve mezuniyet defilesinde sunduğum tasarımla kazandığım UNLV Fashion Art ödülü ile eğitimimi tamamlayarak sektöre ilk adımlarımı attım. Bunu 2012 yılında Los Angeles’da kazandığım ‘Outstanding Emerging Designer of the year’ ödülü takip etti ve koleksiyonum Los Angeles’da sergilendi. madebyZA markası bugün Kıbrıs, Türkiye ve İngiltere’deki satış noktalarıyla dünyadaki stil sahibi kadınlarla buluşuyor.. 

EN İYİ TASARIMCI ÖDÜLÜ SAHİBİ

Nisan 2012’de Los Angeles’da aldığınız ‘Outstanding Emerging Designer’ (En İyi Çıkış Yapan Tasarımcı) ödülünüzle 2013 ilkbahar/yaz koleksiyonunuzu tanıtmak amacıyla Los Angeles’da defile yaptınız. Ödül almak ve bu ödülün vesilesiyle defile yapma hakkı kazanmak.... İlk yurtdışı defilenizdi sanırım. Biraz anlatır mısınız?
Aslında ikinci yurtdışı defilemdi. Bir sene öncesinde Londra Moda haftası off schedule defilelerinde ilk koleksiyonum ‘Tek beklediğim bir mektup’ (An envelope all I am waiting for) ile moda sektörüne ilk adımlarımı atmıştım. Sonrasında Los Angeles’da, katılan bir çok uluslararası tasarımcı arasından böyle bir ödül almak, defile hazırlıkları ve sonrası harika bir tecrübe olmakla birlikte, markanın tanınması ve geleceği için de önemli bir aşamaydı. 

madebyZA markası nasıl doğdu?
madebyZA markası kadınlara çabasız şıklık sunma hedefiyle doğan bir marka. Kadınların içerisinde kendilerini rahat ve ayni zamanda elegan hissedecekleri; gündüzden geceye kolaylıkla taşınabilecek zamansız koleksiyonlar hazırlıyoruz. madebyZA giyen kadınların en başta kendilerini ‘gerçek’ ve ‘özel’ hissetmeleri bizim için çok önemli. 

Koleksiyonlarınızı nasıl hazırlıyorsunuz? İlham aldıklarınız? Yaratım süreci sizin için nasıl işliyor?
Yaratım benim için beklediğim, veya koleksiyon zamanlarında hazırlandığım bir süreç değil. Sürekli birşeylerden etkilenen, ve etkilendiklerimi de notlarıma ve skeçlerime yansıtan; hayata dair kendi yansıtmalarıma zaman ayıran bir bireyim. İnsanın kendi dünyasında da keşfedecek o kadar çok şey var ki.. Kısacası hayatın ta kendisinden ilham aldığımı söyleyebilirim. Yılda Sonbahar/Kış ve İlkbahar/Yaz olmak üzere 2 ana koleksiyon ve 2 kapsül koleksiyon çıkarıyoruz. Haliyle tasarım ve üretim süreci oldukça yoğun geçiyor. Koleksiyon oluşturma sürecinde önceden ortaya çıkan fikir ve çizimleri geliştirip koleksiyon haline getiriyorum. Renk seçimlerini ise sezon trendlerine göre yapıyorum.

Kumaşlarınızı Fransa ve İtalya’dan seçtiğinizi biliyoruz. Kumaşlarınızı seçerken aradığınız kriterler nedir?
Herşeyden önce kaliteli olması.  Dokusu ve hissettirdikleriyle  madebyZA kadınını yansıtmalı. 

2015-2016 Play on adlı Sonbahar Kış koleksiyonunuzun teması , materyalleri nelerdir, bizim dikkatimizi puzzle parçalar çekti. Nasıl parçalardan oluşuyor? 
Hayatımız büyük çoğunluğunu eksik olan parçaları aramakla geçiriyoruz, eksik olanı ararken bütünü de kaçırabiliyoruz  çoğu zaman.  Hayatımızın kesitlerini yansıtan bu parçaları farklı şekil ve dokularla PLAYon koleksiyonunda biraraya geldi. Jaquard , faux deri ve renkli faux kürkler  bir arada kullanıldı. madebyZA’nın signature elbiseleri ve zamansız paltoları en çok rağbet gören parçalardan. 

Karşımıza çıktığın koleksiyonların parçalarını gördüğümüzde bu madebyZA diyebiliyoruz. Bunun sırrı ne? Nelere sadık kalarak başarıyorsunuz bunu?
Markanın kendine has bir imzası var. Aslında yaptığımız tek şey kendi imzamiza sadık kalmak, yenilikçi ve abartıdan uzak tasarımlarla zamansız parçalar sunmak. Hedefimiz alınan bir parçanın bir sezonluk değil, gelecek sezonlarda da rahatlıkla giyebilecek ömürlük bir parça olarak kadınların gardroplarında yer alması. 

DİZİLERİN ARANAN İSMİ

-Tasarımlarınızı dizilerde ve galalarda hep ünlülerin üzerinde görüyoruz? En çok kimleri giydiriyorsunuz?
Elçin Sangu, Deniz Akkaya, Ece Vahapoğlu,Ebru Özkan, Merve Oflaz, İpek erdem, Gülçin Ergül aklıma gelen bazı isimlerden. Kiralık Aşk, Eve Dönüş, Paramparça, Poyraz Karayel, Güneşin Kızları, Kördüğüm, Aşk Yeniden, Güllerin Savaşı gibi birçok başarılı yapımla çalışıyoruz. Bir çok tasarımımızı bu dizilerde yer alan ana karakterler üzerinde görebilirsiniz

- Hangi vücut tipine göre ne giymeli? Kişi nasıl giyinmeli? Önerebileceğiniz ipuçları var mı?
Kişinin kendi bedenini tanıması çok önemli. Tenine, bedenine ve stiline uygun parçalar seçmeli. Tenine giden renk tonlarını seçerken, bedeninde sevdiği bölgelerini vurgulamalı. Kırmızı bu sezon trend ise, körkütük kırmızı renk bir elbise giymek yerine, teniyle olan uyumuna bakıp doğru kırmızı tonunu seçebilmeli. Renklerin de bir dili olduğunu unutmamak gerekiyor. Doğru ton seçimleriyle, bizi olduğumuzdan daha canlı ve genç gösterebilirken, yanlış seçimlerle olduğumuzdan yorgun ve yaşlı görünmemiz mümkün. Bunun için ihtiyacınız olan renklerle birlikte iyi bir ışık ve ayna. Bilinçli seçimlerle illüzyonlar yaratabilirsiniz. 
Herşeyden önce bir kadının giydiği kıyafetin içerisinde güzel görünebilmesi için kendini mutlu ve rahat hissetmesi gerektiği unutulmamalı.

Londra ve Los Angeles`ta defileler yapmış Kıbrıslı türk bir modacı olduğunuz için sormak istiyorum. Türk modası sizce trendler yaratıyor mu? Dünyadaki pozisyonumuz sizce nasıl?
Dünya moda sektöründe adını duyurmuş başarılı türk modacılar olmasına ragmen, maalesef türk modası hala trendler yaratan değil takip eden konumda. Takip edilen olmak için batıyı takip etmek yerine, iç güzelliklerden beslenerek yaratmak  gerekiyor. Bence yapılan en büyük hatalardan biri bu. 

MadebyZA markasından yakın ve uzun vadede neler görüyor olacağız?
İlkbahar/Yaz ‘Island in the Sun’ koleksiyonumuz bir ay sonra satış noktalarımızda yerini alacak. Hedefimiz Avrupa’da satış noktalarımızı artırarak, Amerika ve Orta Doğu’da yeni satış noktalarına ulaşmak. İçerisinde bulunduğumuz pazarlarda da sürdürülebilir büyümemizi devam ettirmeyi amaçlıyoruz. Uzun vadeli hedeflerimiz arasında ise madebyZA flagship mağazalarını moda başkentlerinde açmak bulunuyor. 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑