KKTC

“Zorba tedbirler”

Troyka’nın Güney’deki maaş ve sosyal yardımlardan kesinti yapılması talebini, Hristofyas kabul etmedi

28 Temmuz 2012 Saat: 21:11
“Zorba tedbirler”
“Zorba tedbirler”

 Rum Yönetimi’nin ekonomisini denetim altına alan ve AB Destek Mekanizması tarafından sağlanacak mali yardımın şartlarını belirleyecek olan Troyka temsilcileri adadaki temaslarını önceki gün Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas ile yaptıkları görüşmeyle sürdürdü.
   Fileleftheros gazetesi “Kanlı Fedakarlıklar İstiyorlar... Başkan: Böyle Tedbirleri Müzakere Etmem-Troyka: Başka Türlü Olmaz” başlık ve spotuyla aktardığı haberinde, Troyka’nın Hristofyas ile yaptığı önceki günkü görüşmede maaşlarda ve sosyal yardımlarda kesintiyi yeniden gündeme getirdiğini, ancak Hristofyas’ın bu taleplere olumsuz karşılık verdiğini yazdı.
   Gazete, Hristofyas’ın Troyka’dan, mali programın Avrupa Konseyi’nin almış olduğu son kararlardaki gibi kamu giderlerinin azaltılması, kalkınma ve toplumsal uyum üçlüsü çerçevesinde belirlenmesini istediğini kaydetti.
   Rum hükümetinin eşel mobil ve maaşların azaltılması gibi hassas konularda empoze edilmeye çalışılan “zorba tedbirleri” kabul etmeyeceğini belirten Hristofyas, Troyka’dan doğalgaz perspektiflerini de göz önünde bulundurarak 5 yıllık bir “düze çıkma” programı talep etti.
   Gazete, Hristofyas’ın, mali programa adaptasyon sürecinin 3 yıldan 5 yıla çıkarılması talebini de ortaya koyduğunu ve programın çalışanın omuzlarına daha fazla ağırlık yüklemeyecek bir program olmasını istediğini yazdı.
   Habere göre Troyka, Hristofyas’a Rum ekonomisiyle ilgili öngörülerini açıklarken, bu yıl için 13. maaşlarda kesinti yapılması, daha sonraki yıllarda tamamen kaldırılması, maaşlarda önümüzdeki 2 yıllık süre için yüzde 15 oranında kesinti yapılması, emeklilik maaşlarından ek vergiler alınması ve emeklilik ikramiyelerin hesaplanmasında değişiklik yapılması gerektiğinin altını çizdi.
   Gazete, Hristofyas’ın Troyka temsilcilerinden, mali yardım memorandumunun imzalanmasından önce, mali sistemin ihtiyacı olan sermaye gereksiniminin, daha sonradan yeni tedbirler alınmasını gerektirmeyecek şekilde netleştirilmesini talep ettiğini yazdı.
   Habere göre Hristofyas, Troyka’ya, Rum Yönetimi’nin AB Destek Mekanizması’na yalnızca bankaların içinde bulunduğu zor durum nedeniyle başvurulduğu argümanını da yineledi.

Ek mesai ödenekleri kesiliyor
   Politis gazetesi ise “Vardiya ödenekleri de Kesiliyor... Troyka Artık Kırmızı Müzakere Çizgileri Belirliyor” başlıklı manşet haberinde, Troyka temsilcilerinin Rum Yönetimi’nden giderek daha fazla tedbir istediğini ve bu doğrultuda önceki gün vardiya ödeneklerinin kaldırılmasını gündeme getirdiğini yazdı.
   Gazete, Troyka temsilcilerinin doktor, polis, hemşire gibi vardiya sisteminde çalışmak durumunda olan kişilerin, ek ödenek almalarının anlamsız olduğunu belirttiklerini kaydetti.
   Gazete, Troyka temsilcilerinin, Rum Yönetimi’nin müzakere grubuyla, Eylül ayına kadar bir memorandum imzalanması hedefiyle görüşme yapacağını yazdı.

Banka mevduatlarında düşüş
   Bu arada, Fileleftheros gazetesi, bir başka haberinde, Rum bankalarındaki mevduat miktarında son 3 ayda 1,7 milyar Euro’luk düşüş kaydedildiğini de bildirdi.
   Haberde, 2012 başından bu yana Rum bankalarına 1,47 milyar Euro yatırım yapıldığı, Mayıs ayından Haziran ayına kadar da 1,67 milyar Euro çekildiği ifade edildi.
   Gazete, Rum bankalarındaki mevcut mevduatın 70,8 milyar Euro olduğunu yazdı.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑