KÜLTÜR/SANAT

Açlık Oyunları yönetmeninden Tayland yorumu: Amacım bu değildi

Açlık Oyunları filminin son 2 filmini yöneten Francis Lawrence, "Filmi yaparken amacımız bu değildi" diyor ama, yapımcı ve senarist aynı fikirde değil.

26 Kasım 2014 Saat: 16:25
Açlık Oyunları yönetmeninden Tayland yorumu: Amacım bu değildi
Açlık Oyunları yönetmeninden Tayland yorumu: Amacım bu değildi

 Geçtiğimiz hafta gösterime giren Açlık Oyunları Alaycı Kuş Bölüm 1'de, serinin en sert sahnelerini izledik. Capitol'ün baskısı arttıkça halk da daha fazla karşı koymaya başladı ama, karşılarında kimin ölüp kimin yaşadığını umursamayan, otoriterliğin dibine vurmuş bir yönetim buldular. Öte yandan film dünyadaki bir başka direniş için de sembol haline geldi. Tıpkı V For Vendetta filmindeki Guy Fawkes maskesinin bağımsızlık sembolü haline dönüşmesi ve tüm dünyadaki hükümet karşıtı gösterilerde kullanılması gibi, Alaycı Kuş’un sembolü olan 3 parmak işareti de, gerçek hayatta ilham kaynağı oldu.

Geçtiğimiz mayıs ayından beri Tayland’da süren darbe karşıtı gösterilerde, alaycı kuşun sembolü yaygın olarak kullanılıyor. Göstericiler herhangi bir söz söylemeksizin 3 parmaklarını bitiştirip havaya kaldırıyorlar ve böylece pasif direnişin en güzel örneklerinden birini sergiliyorlar. Hatta bu işaret öyle etkili oldu ki, darbe hükümeti geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaparak, söz konusu işareti kullanan herkese karşı zor kullanacaklarını açıkladılar. Ve bunu yaptılar da.

Geçtiğimiz hafta, 5 üniversite öğrencisi Başbakan’ın konuşması sırasında bu işareti yaptığı için tutuklanarak, Sri Patcharin Askeri Düzeltme Kampı’na gönderildi. 20 Kasım’da ise Natchacha Kongudom adlı bir genç kız, filmin afişi önünde işareti yaptıktan sonra tutuklandı.

 

Tayland'da Açlık Oyunları işareti yapan 5 öğrenciye hapis

Açlık Oyunları ekibi, bu konudaki sessizliğini uzun süre korudu. Filmdeki sembollerin gerçek hayatta kullanılmasıyla ilgili yorum yapmaktan kaçındılar. Ta ki gençler bu sembol yüzünden tutuklanmaya başlayıncaya kadar…

FRANCIS LAWRENCE: AMACIM BU DEĞİLDİ

Geçtiğimiz hafta BuzzFeed News ekibi, film ekibine sorularını tekrar yönelttiler. Bu kez film ekibi sessizliğini bozdu ve Tayland’daki gösterilerde kullanılan işaretle ilgili yorumlarını bildirdiler.

Yönetmen Francis Lawrence, Tayland’daki protestolarda işaretin kullanılmaya başlandığını, 3. filmin prodüksiyon süreci devam ederken öğrenmiş. BuzzFeed’in sorularını cevaplandıran Lawrence, “Bunun basit bir cevabı yok” diyor ve şöyle devam ediyor “Karmaşık duygular içindeyim. İlk gördüğüm zaman ‘Aaa, bu çocuk filmdeki işareti kullanıyor’ diyerek şaşırdım. Sonra ise ‘Vay canına, hükümet bunu yasadışı hale getirdi’ dedim. En son tepkim ise ‘Vay canına, şimdi de çocuklar bu yüzden tutuklanmaya başladı’ şeklindeydi.”

Yaşananlara dair endişesini dile getiren Lawrence, “Amacım çocukların sokaklara dökülmesi ve tutuklanmalarına sebep olacak şeyler yapmaları değildi” diyor. “İş ciddiye bindiğinde, olaya karışan kişiler ve onların aileleri de etkilenmeye başlıyor. Her şey çok, çok karmaşıklaşıyor. Bir açıdan bakılınca, filmde yer verilen fikirlerin insanlar için bu denli öneme sahip olması ve bu sembolü kullanmak için riske girmeleri, bizim için bir onur. Bu simge onlar için bir şeyler ifade ediyor. Ama bu aynı zamanda oldukça korkutucu.”

Öte yandan yönetmen Lawrence, filmlerin izleyicileri harekete geçirme konusunda ateşlemiş olduğunu kabul ediyor. “Filmlerde bizim bir amacımız vardı. Tek bir insanın bile bir fark yaratabileceğini söylüyorduk. Bu yüzden gerçekten inandığınız bir şey varsa, elinizden geleni yapın ve onu elde etmeye çalışın.”

“Ama” diyor Lawrence, “bunun bir bedeli de olabilir.”

“Karakterlerin hepsi post travmatik stres bozukluğu (PTSD) yaşıyor. Hepsinin yaralandığını görüyoruz. yaşayanlar sonsuza dek psikolojik ve duygusal yaralarla yaşayacaklar. Bazıları ailelerini ve arkadaşlarını kaybetti. Bu zorlu bir iş. Devrim yapmaya ihtiyaç duyulsa bile, bu hiçbir zaman siyah ve beyaz olmuyor. Basit bir şey değil. Bu yüzden de insanların harekete geçtiğini ve sonra tutuklandığını gördüğüm zaman korkuyorum. Yapabileceğimiz tek şey, insanların yaptıkları hareketin sonuçlarını, doğrusuyla yanlışıyla anlamış olmasını ummak.”

YAPIMCI: GERÇEKTEN HARİKA

Yapımcı Nina Jacobson, protestocuların bu selamı kullanmasını ‘ilham verici’ olarak yorumluyor. “Filmimizin direniş dilinde kendine yer bulması beni çok duygulandırdı. Bu çok güçlü bir şey ve gerçekten harika” diyor.

SENARİST: ENDİŞE DUYUYORUM

Senaryoyu yazan Peter Craig ise, bambaşka sembollerin protestolarda kendine yer bulmasının ve o hareketle özdeşleşmesinin oldukça yaygın olduğunu söylüyor. “Herhangi bir sembol de olabilirdi. Bu durumda ise gerçeklikle kurgu senkronize olmuş bulundu.” Craig aynı zamanda insanların güvenliği için duyduğu endişeyi de dile getiriyor ve “Politik ortam çok gergin ve çocuklar konusunda endişeleniyorum. Umarım ki herkes iyi olur” diyor.

Filmin oyuncuları ise henüz bu durumla ilgili bir yorumda bulunmadı.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑