EKONOMİ

Altın sınırlarını zorluyor!

22 Haziran’da yeni bir rekorla 260 lirayı gören gram altın, sadece 2 ay sonra 275 liranın üstünü test ediyor. Yurt dışı ons fiyatı etkisiyle gram altında fiyat artışının devam etmesi bekleniyor.

22 Ağustos 2019 Saat: 09:32
Altın sınırlarını zorluyor!
Altın sınırlarını zorluyor!

Türkiye’de en güvenli yatırım aracı olarak kabul edilen altında fiyat artışı hız kesmeden devam ediyor. Yurt dışı ons fiyatı 1.500 doları test eden altında, tam 2 ay önce ons fiyatı 1.300 dolar seviyesindeydi. Bu sayede 2 ay önce 260 lira olan gram altın 277 lira seviyesini gördü. Gün içinde 275 lira bandında yer alan gram altının yükselişini sürdürmesi bekleniyor.

Mısır Çarşısı kuyumcularından Nazar Özsahakyan, artan ons fiyatının, dolardaki artıştan destek almasıyla birlikte ilerleyen günlerde gram altında daha yüksek fiyatların görüleceğini öngördüklerini söyledi. Özsahakyan, “Sizinle tam 2 ay önce konuştuğumuzda ons fiyatının artışa devam edeceğini söylemiştim. Ons fiyatı 1.900 dolara kadar çıkacaktır. Bu hep böyle oldu. Doları aynı dönemde 5.75 lira kabul edersek, 24 ayar gram altının fiyatı 350 lira olur” dedi.

İşler yine durdu

Kuyumculardan Ahmet Ergin, piyasada altın fiyatlarının yüksek seyretmesinin işlerini bir anda durdurduğunu anlatırken, herkesin beklemeye geçtiğini kaydetti. Ergin, “Satacak olanlar, ‘Bekleyeyim, daha pahalıya satarım’, alacak olan da ‘Düşer, daha uygun fiyata alırım’ diye bekliyor. Bu dönemde düğünler var ama takı alışverişi eskisi gibi olmuyor. Daha düşük değerli, daha az alım yapılıyor. Bu aralar kuyumcular için sakin geçecek. Piyasada fiyatın daha da yükselmesi bekleniyor” diye konuştu.

Her seviye

Tecrübeli yatırımcı Mark Mobius da önceki gün Bloomberg Television ile gerçekleştirdiği mülakatta yaptığı açıklamada, altını desteklemeye devam etti. Mobius, önde gelen merkez bankalarının para politikasında genişlemeye gitmesiyle altın alımının uzun vadede meyve vereceğini söyledi. Mobius, “Altında uzun vadeli beklenti yukarı yönlü. Bunu söylememin nedeniyse para arzının yukarı yönlü olması. Açıkçası herhangi bir seviyeden altın almanız gerektiğini düşünüyorum” değerlendirmesini yapmıştı.

Altın sınırlarını zorluyor

Yüzde 27 getiri

Yıl boyunca gram altının getirisi yüzde 27 oldu. Bu dönemde altına endeksli yatırım da artarak devam ediyor. BES yatırımcıları diğer fonlardan çıkarak altın fonlarına yönelmeyi sürdürüyor. Çeyrek altın satış fiyatı 450 lirayı test ederken, Kapalıçarşı’da 450 liraya kadar satış yapılıyor.

Dün altının onsu ise önceki kapanışa göre düşüş gösterse de 1.500 dolar seviyelerini test edip, 1.498 dolardan alıcı buldu.

YATIRIM DANIŞMANLARI PİYASAYI YORUMLADI

Deniz Yatırım
1.535 dolar direnç seviyesi

Geçtiğimiz hafta 1.535 seviyesini test ettikten sonra geri çekilen ons altın için göstergeler de aşağı yönlü hareketleri destekliyor. Aşağı yönlü hareketlerin devamı durumunda geçen hafta görülen en düşük seviye olan 1.480 seviyesi test edilebilir. Yukarı yönlü hareketlerde ise 1.535 seviyesi direnç olarak önemini koruyor.

QNB Finansinvest
Denge arayışında ilerliyor

Dolar endeksinin son haftaların zirvesine çıkması ile beraber altın fiyatlarında da 1.500 seviyesi üzerinde kar satışlarının geldiğini görüyoruz. Fedtutanaklarından faiz indirimlerinin devamı yönünde sinyal gelmesi altın fiyatlarını destekleyecektir, ancak daha güncel açıklama cuma günü Powell’dan beklenmekte. Altının ons fiyatında destek seviyeleri 1465-1480 seviyelerinde bulunurken direnç 1538 seviyesinde bulunuyor.

Ziraat Yatırım
Yön bulma çabası sürüyor

Kısa vadeli yön arayışında olan değerli madende aşağıda 1.494 desteği önemli gözükmekte. Piyasaların bekleme moduna geçtiği günde değerli maden söz konusu desteğin üzerinde kalmak isteyebilir. Olası yükselişlerde ise 1.510 seviyesi izlenebilir. Kısa vadeli olarak da ons altın bu aralıkta yön arayışına devam edebilir. Aksi durumda, olası düşüşlerde 1.494 desteğinin altında 1.481 desteği, olası yükselişlerde ise 1.510 direncinin üzerinde 1.515 ve 1.257 sıralı dirençleri gündeme gelebilir.

Yatırım Finansman
Piyasalarda risk iştahı azaldı

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte’nin görevinden istifa etmesiyle piyasalardaki risk iştahı bir miktar azaldı. ABD Başkanı Trump’ın faiz indirim gerekliliğine ilişkin yapmış olduğu açıklamalar da dolar varlıkları üzerinde değer kaybı yarattı. ABD 10 yıllık tahvil faizleri de yüzde 1.54 seviyesine gerileyerek ons altın fiyatlarındaki yukarı yönlü eğilimi artırdı. Bu gelişmenin akabinde altın fiyatları günü 1.500 seviyesi sınırında kapadı. Fed’in faiz indirim kararını açıkladığı FOMC toplantısına ilişkin tutanaklar takip ediliyor. Tüm bu bilgiler ışığında gün içi kazançlarını 1.510 seviyesi üzerine taşıyan altında tekrardan 1.500 sınırında fiyatlamaların sürdüğü görülüyor. Yükselişlerde 1.530 önemli bir direnç noktası olarak ön plana çıkarken, aşağıda kısa vadeli olarak 1.490 desteğini izliyoruz.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑