EKONOMİ

Asgari ücret için hayalleri yıkacak tahmin! Uzman isim duyurdu, işte bu rakam hiç beklenmiyordu

Asgari ücretin ne kadar olacağı merakla takip edilirken Koç Üniversitesi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kamil Yılmaz'dan beklenmedik bir tahmin geldi.

16 Kasım 2022 Saat: 09:58
Asgari ücret için hayalleri yıkacak tahmin! Uzman isim duyurdu, işte bu rakam hiç beklenmiyordu
Asgari ücret için hayalleri yıkacak tahmin! Uzman isim duyurdu, işte bu rakam hiç beklenmiyordu

2022 yılında yüzde 80 zamlanmasına rağmen enflasyon karşısında eriyen asgari ücretin ne kadar olacağı merak ediliyor. 8-9 bin tahminleri havada uçuşurken, son tahmin asgari ücretliyi üzeceğe benziyor.

2021 yılında net 2.825 lira 90 kuruş olan asgari ücret, önce 2022 Ocak tarihinde yapılan yüzde 50 zamla 4 bin 253 liraya ardından ise Temmuz aynında yapılan yüzde 30'luk ara zamla 5.500 liraya çıkmıştı. Asgari ücret yüzde 80 artışa rağmen enflasyon karşısında pula dönerken, 2023 yılı için asgari ücret süreci resmen başlıyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 7-8-9 Aralık'ta toplanacak ve milyonlarca çalışanın merak ettiği asgari ücret rakamını belirleyecek.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanmadan önce yapılacak zamma ilişkin tahminler gelmeye devam ediyor. Bazı uzmanlardan asgari ücretin daha önce 8 - 9 bin TL hatta 10 bin TL olacağına yönelik tahminler gelirken, bazı uzmanlardan ise tam tersi bir tablo olacağına ilişkin tahminler gelmeye devam ediyor.

Daha önce Araştırmacı yazar Haluk Özdil asgari ücretin, sanıldığının aksine, 7100 ila 7300 lira olacağını belirtmişti.

Asgari ücrete dair son tahmin, Habertürk canlı yayınında konuşan Koç Üniversitesi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kamil Yılmaz'dan geldi. Hükümetin 'Yıl sonunda asgari ücrete ezdirmeyeceğiz' söylemine değinen Yılmaz, 6 aylık enflasyon beklentisinin yaklaşık yüzde 18 olduğunu ve yıl sonu beklentisinin 67 civarı olduğunu ifade etti.

Beklenmedik tahmin

Bu rakamlara göre Yılmaz asgari ücretin yüzde 25 olarak artışla 7 bin TL civarı bir rakam olabileceğini dile getirdi.

Asgari ücret 9 bin TL olmaz

"Asgari ücret şu anda 9 binlere gidemez" diye konuşan Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:

"İhracatçı ciddi sıkıntıda, sanayi tarafında sıkıntı var; asgari ücreti oraya çıkardığın zaman orada tepki var. 7 bin 500'lerde yapabilse bile baktığınızda yüzde 25-30 arası bir artış var."

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑