YAŞAM

Askerlerin şüpheli 'intiharları'

Antalyada bir grup aile, intihar ettiği belirtilen çocuklarının öldürüldüklerine dair raporların askeri mahkemece değerlendirilmediğini iddia etti.

22 Eylül 2012 Saat: 22:31
Askerlerin şüpheli 'intiharları'
Askerlerin şüpheli 'intiharları'

Tunceli 'nin Hozat ilçesinde 2009 yılında askerlik görevini yaparken intihar ettiği ileri sürülen er Murat Oktay Can'ın babası Oktay Can'ı, Kepez ilçesindeki evinde çocukları vatani görevini yaptığı sırada intihar ettiği öne sürülen başka illerdeki 6 aile ziyaret etti.

Ramazan Bahar, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, kendisine oğlu Caner Bahar'ın 2009 yılında Kastamonu'daki Bozkurt İlçe Jandarma Komutanlığı'nda vatani görevini yaptığı sırada intihar ettiğinin bildirildiğini söyledi.

Olayın ardından hazırlanan olay yeri inceleme raporları ile görgü tanıklarının ifadelerinin olayın intihar değil, cinayet olduğunu gösterdiğini öne süren Bahar, “Görgü tanıklarının ifadeleri baskı ile alınmıştır. Soruşturma dosyasında mevcut deliller göz önüne alındığında elinde barut izi, silah üzerinde parmak izi olmayışı, olay yerinde bulunan boş kovanların başka silahlar tarafından atıldığının açık olması olayın cinayet olduğunu göstermektedir” dedi.

"ASKERİ YARGI CİNAYETLERİ ÖRTBAS EDİYOR"

Buna rağmen askeri mahkemenin oğlunun ölümü hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verdiğini ifade eden Bahar, şunları kaydetti: “Bunun hiçbir hukuki dayanağı yoktur. Yüksek Askeri İdare Mahkemesi'ne yaptığımız itirazımız da reddedildi. Askeri yargı, cinayetleri örtbas etmektedir. Mevcut delilleri yok ederek, şüphelileri korumak iç güdüsüyle hareket etmektedir. Askeri yargının bu konuda yetkisinin kaldırılarak, yeni anayasa evlatlarımız ölüm nedenlerinin tarafsız mahkemelerce araştırılıp soruşturulması, katillerinin hak ettikleri cezayı alması öncelikli talebimizdir. Hukuk evrensel ise askeri mahkemeler niçin var? Yeni anayasada askeri mahkemelerin bu yetkililerini kaldırılarak, kışla cinayetlerinin sivil yargı tarafından incelenmesini istiyoruz.”

Askeri mahkemede “sözde” yargılama yapıldığını iddia eden Bahar, “Hukuk devleti sistemi işlemiyor. Bütün sorun askeri yargıdadır. Askeri yargı adaletin ayağında bir prangadır. Bu yargının bir an önce kaldırılması istiyorum” diye konuştu.

"3 YIL GEÇTİ HALA MAHKEME GÖRÜLMEDİ" 

Oktay Can da askeri savcılıklarının kendilerinden yeni deliller istediğini ve iddiaları hakkında sürekli takipsizlik kararı verdiğini savundu.

Çok zor şartlar altında yetiştirdiği çocuğunu komutanlara emanet ettiğini anlatan Can, şöyle dedi: “Milli Savunma Bakanımız intihar olaylarını açıkladı. Ben bir babayım. Orada benim oğlumun da ismi var. Benim de diğer arkadaşlarımın da delilleri var. Milli Savunma Bakanı neye göre bunları intihar olarak açıkladı. 3 yıl geçmesine rağmen hala mahkeme görülmedi. Elimizdeki sağlam deliller göz ardı ediliyor. Çocukta iki mermi var. Danıştay 1. Dairesi, er Murat Oktay Can'ın ölümüyle ilgili otopsi raporu düzenleyen doktorlar hakkında soruşturma açılmasına karar verdi. Bende ve diğer ailelerde şüphe var. Gerekirse çocuklarımızın mezarlarının açılsın. İntihar ettiği öne sürülen askerlerin şehitliliklerinin verilmesini istiyoruz.”

Ellerinde çocuklarının fotoğrafları bulunan aileler, daha sonra avukatları ile Attalos Heykeli önünde de basın açıklaması yaptı.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑