GÜNCEL

Cerattepe'de tansiyon yükseliyor

Artvin'de, Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde maden çıkarılması için Cengiz İnşaat yetkililerinin, asker ve polis eşliğinde zırhlı araçlarla bölgeye gelişi Artvin halkını sokağa döktü

16 Şubat 2016 Saat: 13:48
Cerattepe'de tansiyon yükseliyor
Cerattepe'de tansiyon yükseliyor

Dün akşamdan itibaren araçlarıyla Cerattepe yolunu ulaşıma kapatan vatandaşların bölgedeki gergin bekleyişi sürüyor. Artvin'deki esnaf sabah kepenk kapatarak nöbet bölgesine çıktı. Olası yaralanmalar için hastanelerin uyarıldığı, acil servislerdeki personel sayısının arttırıldığı öğrenildi. Geceden beri süren bekleyiş sonrası ilk müdahale ise kısa süre önce yapıldı. Sosyal medya hesaplarında yer alan görüntülere göre, göstericilerin bulunduğu noktalarda yoğun gaz bulutu oluştuğu görüldü.

Kafkasör Yaylası ve Cerattepe Bölgesi'ndeki madencilik faaliyetleri için şirket yetkililerinin dün bölgeye geleceği duyumunu alan Artvin halkı sokaklara döküldü, Cerattepe yolu üzeri Atmaca girişinde toplandı. Cerattepe'ye çıkan yolları araçlarıyla ulaşıma kapatan Artvin halkı gece boyunca ateş yakarak ısındı, bölgede sabahladı. Artvin'deki esnaf da 'Cerattepe'ye müdahale olursa bu iş yeri kapanacaktır' yazılı afişlerin asılı olduğu işyerlerini bu sabah kapatarak Artvin halkının yanına çıktı.

TAKVİYE ÇEVİK KUVVET VE JANDARMA BİRLİĞİ

Sabah erken saatlerde maden şirketi yetkilileri, iş makineleri ve konteynırlar ile beraberinde Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Gümüşhane ve Erzurum'dan gelen çevik kuvvet ve jandarma birlikleri eşliğinde Kafkasör Yaylası'na doğru yola çıktı. Konvoya TOMA ve zırhlı araçlar da eşlik etti. Konvoyda yolu park ederek kapatan 300 dolayında aracı kaldırmak için 2 çekici de yer aldı.

KONVOYUN YOLU KESİLDİ

Cerattepe Yolu Atmaca Mahallesi mevkiine ulaşan konvoyun yolu aralarında CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan ve 3 bin dolayında Artvinli tarafından kesildi. Çevik kuvvet polis ekipleri konvoyla vatandaşlar arasında barikat kurdu vatandaşların maden şirketinin araçlarına yaklaşmasına izin vermedi.

CHP MİLLETVEKİLİ, “ÇOK ZOR DURUMDAYIZ”

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, "Geceden beri buradayız. Bölge illerden yoğun bir polis ve jandarma takviyesi olduğunu görüyoruz. Tek temennim burada kimsenin burnunun kanamamasıdır. Eğer bir tek Artvinli'nin burnu kanarsa bunun hesabını kimse veremez" dedi. Konvoyun önünde beraberindeki heyetle bekleyen Bayraktutan, Artvinli olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e telefonla ulaştı. Artvin'de güvenlik güçleri ile halkın karşı karşıya geldiğini anlatan Bayraktutan, "30 dakikalık müddet aldık. Tüm yetkililere ulaşmaya çalışıyoruz. Tek umudumuz sizsiniz. Biraz sonra burası karmakarışık olacak. Çok zor durumdayız. Bu kelimelerle anlatılacak bir durum değil. Artvin'de devletle halk bir kere karşı karşıya geldi mi ipler kopar. Çok zor durumdayız" ifadeleriyle Bakan Çelik'ten yardım talep etti. Bayraktutan ayrıca, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu da arayarak, Artvin'deki mevcut durumun Başbakan Ahmet Davutoğlu'na iletilmesi ve bir çözüm bulunması ricasında bulundu.

“YAŞAM HAKKIMIZI SAVUNUYORUZ, ASLA ÇEKİLMEYİZ”

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan da telefonla görüştüğü kişilere bölgede yaşananları anlattı. Karahan, şirket yetkililerinin o bölgede inşaata başlayamayacağını belirterek, "Şirkete henüz yer teslimi yapılmadı. Yer teslimi yapılmadan oraya hiçbir şey çıkaramazlar. Şirketin makineleri arkada, polis önde yukarı çıkmaya çalışıyorlar. Artvin halkının yoldan çekilmesini istiyorlar. Biz yaşam hakkımızı savunuyoruz ve asla çekilmeyiz. Devlet şirketin makinelerini koruyor. Halbuki bizim polisimiz ve jandarmamız halkın polisi ve jandarması olmalı. Valimiz de öyle olmalı. Ancak şirketin polisi, jandarması haline dönüşmüşler" ifadesini kullandı.

HASTANELERE HAZIR OL TALİMATI

Bu arada polisin olası müdahalesi sonrası yaralananlar olabileceği gerekçesi ile Artvin Devlet Hastanesi'nin uyarıldığı ve acil birimlerdeki sağlık çalışanları sayısının artırıldığı öğrenildi. Bölgeye çevre ilçelerden de ambulans takviyesi yapıldığı belirtildi. Öte yandan Artvin halkının bekleyişini sürdürdüğü Atmaca Mahallesi mevkiine vatandaşların araçlarla çıkmasına izin verilmiyor. Vatandaşlar yaya olarak bölgeye ulaşmaya çalışırken, bölgede güvenlik güçleri ile Artvin halkının gergin bekleyişi sürüyor.

POLİSTEN BİBER GAZLI MÜDAHALE

CHP Artvin milletvekili Uğur Bayraktutan ve Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, saat 11.20 sıralarında yolu kapatanlardan polis barikatından uzaklaşmalarını ve çekilmelerini istedi. İki milletvekili daha sonra çevik kuvvet önündeki duvarın üzerine oturarak beklemeye başladı. Polis ekipleri, saat 11.25’te yolun trafiğe açılmaması halinde müdahale edeceklerini duyurdu. 5 dakika bekledikten sonra da saat 11.30’da gruba doğru yürüyüşe geçti. Polis, kendilerini durdurmak isteyen CHP milletvekillerini de kenara iterek yürüyüşüne devam etti ve yolu kapatan yaklaşık 300 kişilik grubun önüne geldi. Halkın Toplananların yolu açmaması üzerine arbede çıktı. Bunun üzerine polis ekipleri, grubun üzerine yoğun olarak biber gazı sıkmaya başladı. Bu sırada tepelerde bulunanlar da polise taş attı. Polisin biber gazlı ve coplu müdahalesi sonrasında grupta bulunanlar dağılarak tepelere kaçtı. Yaklaşık 15 dakika süren müdahale ardından sağlık görevlilerinin gazdan etkilenen çok sayıda kişiye müdahale etmesi için polis ekipleri çekildi.CHP Milletvekili Uğur Bayraktutan, polisin gazlı müdahalesi sonrasında yaptığı açıklamada, bütün bakanları ikna ettikleri halde İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın ikna edilemediğini anlatırken, "Vurun geçin’ demiş bakan. Herkes ikna oldu bir o ikna olmadı. Kendisine bir şey söylemiyorum buradan. Parlamentoya gidince kendisiyle görüşeceğim" dedi.

MİLLETVEKİLİNE POLİSTEN İLK YARDIM

Polisin sıktığı biber gazından etkilenen CHP’li Uğur Bayraktutan, limon yardımıyla gazın etkisini azaltmaya çalıştı. Bu sırada bir polis memuru da eline su dökerek Bayraktutan’a yardımcı oldu.

Bu arada atılan taşlar nedeniyle bölgedeki bir çok aracın camların kırıldı. İlk müdahalenin ardından yol halen trafiğe kapalı halde bulunuyor. Çevik kuvvet geri çekilirken, toplananlar da tepelerdeki bekleyişini sürdürüyor. CHP milletvekilleri Uğur Bayraktutan ve Barış Karadeniz de, Artvin Valisi Kemal Cirit'le görüşmek üzere şehir merkezine indi.

 

 

 

 

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑