GÜNCEL

Çılgın HES'in imar planı iptal edildi

Artvin'in Arhavi ilçesinde şehir merkezine yapılan Kavak HES projesi için hazırlanan imar planları Rize İdare Mahkemesi tarafından hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle iptal edildi.

7 Haziran 2015 Saat: 09:58
Çılgın HES'in imar planı iptal edildi
Çılgın HES'in imar planı iptal edildi

Artvin’in Arhavi ilçesinde 2012 yılında Cumhuriyet Mahallesi'nde yapımına başlanılan Kavak HES projesinin tamamlanması için Arhavi Belediyesi tarafından 4 Eylül 2013’te 1/1000 ölçekli uygulama imar planı ile 1/5000 ölçekli nazım imar planı değiştirildi. HES için alınan ÇED olumlu kararının eksik ve yanlış hazırlandığını savunan bölge halkı, ÇED olumlu kararının iptal edilmesi için ÇED olumlu kararının iptal edilmesi istemiyle Rize İdare Mahkemesine başvurdu.

 ÇED İPTAL EDİLİNCE İMAR PLANLARI DAYANAKSIZ KALDI

Dava dilekçesini inceleyen mahkeme ÇED olumlu karar ile ilgili bilirkişi incelemesi istedi. İnceleme sonucunda mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda ÇED raporunun eksik ve yanlış olduğunu belirtildi. Raporu dikkate alan mahkeme ÇED olumlu kararının hukuka aykırı hazırlandığı gerekçesiyle iptal edildi. Kavak HES projesi için alınan ÇED olumlu kararı iptal edilince bölge HES için hazırlanan imar planlarının iptal edilmesi için Rize İdare Mahkemesi’ne ikinci bir dava açtı.

DAYANAKSIZ İMAR PLANLARI DA İPTAL EDİLDİ

Dava dosyasını inceleyen Rize İdare Mahkemesi, 236 ada 59 numaralı parselde yapılan HES imar projesi için hazırlanan imar planı değişikliğini hukuka aykırı bularak iptal etti. Şehir merkezinde yapılan Kavak HES için daha önce verilen acele kamulaştırma kararının da mahkeme tarafından iptal edildiğini belirten Arhavi Doğa Koruma Platformu konuyla ilgili şu şekilde açıklama yaptı: "Kavak HES için verilen ÇED Olumlu kararı iptal edilince Arhavi Belediyesi’nin normal koşullarda HES imar planlarını iptal etmesi gerekirdi. Ancak belediye iptal etmedi ve yargı yolluyla belediyenin yaptığı hukuksuzluk ortaya çıktı. şu anda sadece Arhavi’de yapılması planlanan 14 ayrı HES projesi bulunuyor. Bu projelerin 8’i için ÇED olumlu kararı alınmış durumda. HES yapılmak istenilen bölgelerden bir tanesi de güzelliği ve doğal yapısıyla göz kamaştıran Kamilet Vadisi’dir. HES’lerin doğal güzelliklerimizi ve yaşam alanlarımızı yok etmesine göz yummayacağız."

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑