EKONOMİ

Elektrik faturasında flaş karar: Yarın kabinede görüşülecek! İndirim...

Elektrik faturalarıyla ilgili flaş indirim adımı... Elektrik faturalarında iki kademeli tarife uygulaması geçtiğimiz ay hayata geçti. Vatandaşlar ise bu uygulamanın ardından faturalara neredeyse yüzde 100'lük bir zam geldiğini belirterek hükümetten i

15 Şubat 2022 Saat: 10:40
Elektrik faturasında flaş karar: Yarın kabinede görüşülecek! İndirim...
Elektrik faturasında flaş karar: Yarın kabinede görüşülecek! İndirim...

Yüksek elektrik faturalarına yönelik bir süredir yürütülen çalışmalarda sona geliniyor. Enerji yönetiminin yüksek elektrik fiyatlarına yönelik hazırladığı paketi alternatifli olarak kabinenin gündemine getireceği belirtiliyor.

YARIN KABİNEYE ANLATILACAK

Esnafa Kademeli Tarife ile ilgili alternatifli çalışmalar yapılıyor. Oranlar yarın (çarşamba) kabineye anlatılacak. Ayrıca konutlarda bir KDV indiriminin de gündeme gelebileceği belirtiliyor. Konutlar için bir başka alternatif, günlük 7 kw’lik alt kademe sınırının 8 kw’ya yükseltilmesi. Bu da sınırın 240 kw’ya çıkacağı anlamına geliyor.

GÜNLÜK TÜKETİM ORANI ARTIRILABİLİR

Yüksek elektrik fiyatları ile çalışmaya yönelik kabinede sunum yapılacağı ifade edildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yapması beklenen sunumda konutlar için alternatifli modellerin anlatılacağı belirtiliyor. Yıl başından itibaren meskenlere getirilen kademeli tarifede, 150 kilovatsaate kadar tüketim düşük kademe, üstü yüksek kademe olarak tanımlandı. 0.91 lira olan elektrik fiyatı 150 kilovatsaate kadar tüketimde yüzde 50 oranında artarak 1.37, bu sınırın üstü ise yüzde 127 artışla 2.06 liraya yükseltildi. Gelen tepkilerden sonra 150 kw’luk sınır 210 kw’ya yükseltildi. Günlük tüketim 5 kw’ydu, 7 kw’ya çıkarıldı. Yapılan çalışmalarda günlük tüketim sınırının 8 kw’ya çıkarılmasının üzerinde durulduğu dile getiriliyor. 30 gün üzerinden 8 kw’ya yükseltilmesi halinde 210 kw’luk sınır 240 kw’ya çıkmış olacak.

KDV İNDİRİMİ DE OLABİLİR

Konutlarda bir başka alternatifin de KDV indirimi olduğu belirtiliyor. Elektrik fiyatları üzerinden yüzde 18 KDV alınıyor. Başka ülkelerde KDV indirimine yönelik adımlar atılıyor. KDV çalışmaları sırasında elektrikte indirim konusunun gündeme gelmediği belirtiliyordu. Elektrikte yapılacak bir KDV indiriminin her alanın girdisi olan bir mal ve hizmette oran indiriminin suistimale açık olduğu bu nedenle sıcak bakılmadığı ifade ediliyor. Ancak yeni çalışmalarda KDV indiriminin sadece konutlarla sınırlı kalması yönünde bir plan üzerinde durulduğu öğrenildi. Tüm abone gruplarında bir indirimin mümkün olmadığı vurgulandı.

MASADA FARKLI FORMÜLLER VAR

YÜKSEK KADEMEDEKİ ZAM ORANININ DÜŞÜRÜLMESİ:

Bir başka alternatifin konutlarda ikinci kademeye getirilen yüzde 127’lik zam oranın düşürülmesi olduğu ifade ediliyor. Ancak dünyada enerji fiyatlarının yükseldiğini, geçen yıl 100 milyar liraya yakın destek verildiğini zammın geri çekilme ihtimalinin zayıf olduğunu dile getirenler de var.

DAĞITIM BEDELİ DE DÜŞÜRÜLEBİLİR

Enerjinin üretim tesislerinden çıkışı ile başlayan ve tüketim noktasına kadar ulaşmasını sağlayan şebekenin kullanım bedeli olarak tüketicilerden tahsil edilen dağıtım bedelinin düşürülebileceği de alternatifler arasında sıralanıyor. Dağıtım bedeli de yıl başında yüzde 25 oranında artırılmıştı.

ESNAFA DA KADEMELİ TARİFE

Yılın başında kademeli tarife konutlar için getirildi. Kademeli tarifenin uygulanmadığı sanayi grubunun elektrik tarifesi yüzde 126, ticarethane tarifesi yüzde 128 oranında artırıldı. Ticarethane tarifesinde çoğunlukla esnaf yer alıyor. Son günlerde gelen faturalardan şikayet eden esnafa yönelik bir çalışma yapıldığı belirtiliyor. Bu çalışmanın esnafa yönelik bir tarife modeli olduğu belirtiliyor. Konutlardaki kademeli fatura gibi bir modelin esnaf için de söz konusu olabileceği ancak bunun tüketim üzerinden olup olmayacağı belli değil.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑