GÜNCEL

Günay'dan çarpıcı tespit

Kültür eski Bakanı Günay, Dışişleri ve istihbaratın yanlış politikalarının sonucu Musul konsolosluğu personelinin IŞİD tarafından rehin alındığını savundu. Günay, “MİT siyasi bir kuruma dönüştürüldü” tespitinde bulundu

17 Haziran 2014 Saat: 10:25
Günay'dan çarpıcı tespit
Günay'dan çarpıcı tespit

Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının Musul'daki Türkiye Başkonsolosluğu'nu basarak çalışanlarını rehin almasını BUGÜN'e değerlendirdi. Günay, Dışişleri Bakanlığı ile istihbaratın yanlış politikalarının sonucu bu olayın yaşandığını söyledi.

‘REYHANLI’DA YAŞAMIŞTIK’

Günay, Musul’daki istihbarat zafiyetine dikkat çekti. Devletin kurumlarının iktidarın çıkarları doğrultusunda aşırı ölçüde siyasileştiğini ifade eden Günay, bu durumdan devlet ve milletin büyük zarar gördüğünü kaydetti.

Günay, son yıllarda sadece bakanlık bürokrasilerinde önemli ölçüde de Dışişleri'ndeki bu olumsuz gelişmenin Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) gibi önemli bir devlet aygıtına da aşırı ölçüde uzandığını vurguladı. İstihbarat örgütlenmesinin siyasi iktidarın emir ve talimatları doğrultusunda operasyon yapmaya yönelik siyasi bir kurum haline getirildiğini kaydetti.

Yapısal bozulmanın MİT'te ciddi bir zafiyete yol açtığını vurgulayan Günay, "Zafiyetin kötü sonuçlarını daha önce Reyhanlı gibi bazı olaylarda yaşamıştık. Son bedelini de Musul’da ödedik” ifadelerini kullandı.

‘YANLIŞA DESTEK OLUNDU’

Irak’taki gelişmelerin Türkiye’nin Suriye’nin uzun süredir devam eden yanlış politikasıyla ilgili olduğunu belirten Günay şu değerlendirmeleri yaptı:

“Suriye’ye dışarıdan silahlı birtakım grupların taşınması ve ülkenin bir anlamda terör bataklığına dönmesi karşısında Türkiye’nin Suriye politikasını revize etmesi ve bu olumsuz gidişe hiçbir biçimde katkı yapmaması gerekirdi. Ancak bunun tam tersi oldu. Dünya Suriye’deki olumsuz gelişmeyi görüp geri çekilirken Türkiye yanlışa destek olmayı sürdürdü.”

HARİCİYE VE İSTİHBARAT

Bu durumun Suriye’deki El- Kaide uzantısı grupların Türkiye’nin ve başka bazı çevrelerin verdiği destekle Irak-Suriye bölgesinde bir coğrafyaya egemen olduğunu ifade eden Günay, Suriye’deki mezhep savaşının Irak’ı da içine alarak tehlikeli bir gerçeğe dönüştüğünü vurguladı.
IŞİD’in Musul’a ilerleyişi sırasında Türkiye’ye zarar vermeyeceği ihtimalini düşünerek konsolosluğu boşaltmadığını belirten Günay, “Yurttaşlarımızı IŞİD’e ve benzer gruplara karşı uyarmakta çok geç kalındığı için şu anda 80 kadar vatandaşımız terör gruplarının elinde rehin durumda kaldı. Bu yurttaşlarımızın IŞİD adlı terör gruplarının elinde rehin kalması Türkiye hariciyesinin ve istihbaratının uzun bir zamandan bu yana sürdürdüğü yanlış politikaların sonucudur” dedi.

‘Ülkemiz ve bölgenin istikrarını bozacak'

n Rehin alınan vatandaşlarımızın kurtulmasını temenni ettiğini ifade eden Ertuğrul Günay şu tespitlerde bulundu:
"Ama bu gelişmeyi Türk Dışişleri ve Hükümeti bir başarı olarak kamuoyuna sunmamalıdır. Çünkü hükümet, özellikle hariciye ve istihbaratın yanlış yönlendirmeleriyle şu an Türkiye’nin güneyine Afganistan benzeri bir terör yapısıyla komşu yapılmıştır. Suriye’deki gruplara aşırı ölçüde destek olan bizim Dışişleri bölgenin yeni ve tehlikeli savaşların eşiğine hatta içine sürüklenmesine yol açmıştır. Bu Suriye-Irak arasına yerleşen bu tehlikeli komşuluk ülkemiz ve bölgenin istikrarını bozacak ve gelişmesini sekteye uğratacak bir olumsuzluğun işaretidir.”

İSTİFA ETMELİ

Yıllardan bu yana büyük bir öngörüsüzlükle bu tehlikenin bölgeye yerleşmesine göz yuman hatta neden olanları istifaya davet eden Günay, Türkiye’nin hem dünyada saygınlığını hem de bölgede güvenliğini yeniden inşa edecek politikalara dönmesi gerektiğini vurguladı.

Suriye politikası unutturuldu

Ertuğrul Günay, Türkiye’de Gezi olaylarından bu yana yaklaşık 1 yıldır kamuoyunun bazı olaylarla aşırı ölçüde meşgul edilip birçok önemli konunun gündeminden uzaklaştırıldığını anlattı.

Türkiye’nin özelde Suriye, genelde Ortadoğu politikasının son 1 yıl içinde çok büyük yanlışlara sürüklendiğine işaret etti. Türkiye’nin Gezi olayları, Mısır’daki darbenin protestoları ve 17 Aralık’ta ortaya dökülen yolsuzluk iddialarının darbe girişimi diye savuşturulmaya çalışılması gibi abartılarla içeride yoğun biçimde meşgul edildiğini belirtti.

‘Bugünkü durumu korkunç istihbarat zaafına borçluyuz'

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Irak'ta yaşananları değerlendirdi. Türkiye'nin çevresinde yangın olduğunu ifade eden Loğoğlu çatışmaların, sorunların, ihtilafların diplomasiyle çözülmesinden yana olduklarını ifade etti. "Bugünkü durumu öncelikle korkunç bir istihbarat zaafına borçluyuz" diyen Loğoğlu şöyle devam etti:

"İkinci olarak bugünkü durumu bir yönetim boşluğu ve zaafına borçluyuz. Üçüncü olarak da bunların hepsini kapsayan bir siyaset eksikliği, hatası, bozukluğuna borçluyuz. İstihbarat zaafı vardır; çünkü IŞİD'in ve benzeri örgütlerin hamleleri zamanında öğrenilememiş, öngörülememiş, öngörülen unsurları da hükümetimiz tarafından maalesef hafifsenmiştir."

'SANKİ IŞİD'İN MİSAFİRLERİ...'

Tahliye kararının başkonsolosluğa bırakılmasının büyük hata olduğunu, tahliyenin bir kaçış olmadığını vurgulayan Loğoğlu, Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru'nun 'rehine değil alıkonduğuna' yönelik açıklamasının ise incitici ve aldatıcı olduğunu söyledi. Loğoğlu, "Sanki bu vatandaşlarımız, IŞİD'in misafirleri, konukları gibi hava verilmeye çalışılıyor. Herhalde bugünün koşullarında en son misafir olunacak yer IŞİD'in misafiri olmaktır" dedi.

“Geniş çaplı mezhep çatışması riski var”

Mu­sul olay­la­rı üze­ri­ne Dı­şiş­le­ri Ba­kan­lı­ğı'nda oluş­tu­ru­lan Irak Kriz Ma­sa­sı'ndan dün ye­ni bir açık­la­ma ya­pıl­dı. "Irak Kriz Ma­sa­sı" baş­lı­ğıy­la du­yu­ru­lan açık­la­ma­da, Ira­k’­ın bü­yük bö­lü­mü­nü et­ki­le­yen şid­det olay­la­rı­nın de­vam et­ti­ği ve IŞİD ile Irak Si­lah­lı Kuv­vet­le­ri ara­sın­da­ki ça­tış­ma­la­rın sür­dü­ğü ha­tır­la­tıl­dı.

IŞİ­D’­in ön­ce­ki ge­ce sa­at­le­rin­de Mu­su­l’­un Türk­men nü­fu­sun yo­ğun ol­du­ğu Te­la­fer il­çe­si­ne sal­dı­rı­la­rı­nı ar­tı­ra­rak il­çe­yi ele ge­çir­di­ği ve ül­ke­de­ki şid­det olay­la­rı­nın ge­niş çap­lı bir mez­hep ça­tış­ma­sı­na dö­nüş­me ris­ki ta­şı­dı­ğı ifa­de edi­len açık­la­ma­da, ça­tış­ma böl­ge­le­rin­de bu­lu­nan Türk va­tan­daş­la­rın can gü­ven­lik­le­ri ba­kı­mın­dan ted­bir­li dav­ran­ma­la­rı, müm­kün olan en kı­sa sü­re­de bu böl­ge­ler­den ay­rıl­ma­la­rı ve söz ko­nu­su böl­ge­le­re se­ya­hat edil­me­sin­den ka­çı­nıl­ma­sı tav­si­ye­sin­de bu­lu­nul­du.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑