YAŞAM

Hibya,Sanatsal Sohbetler’de gitar eşliğinde şiirler, şarkılar konuşuldu

Hibya Haber Ajansı stüdyolarında Nilgün Serimoğlumoderatörlüğünde 'Sanatsal Sohbetler' yayını hibya.com ve hibya ağındagerçekleşti.

15 Aralık 2022 Saat: 11:52
Hibya,Sanatsal Sohbetler’de gitar eşliğinde şiirler, şarkılar konuşuldu
Hibya,Sanatsal Sohbetler’de gitar eşliğinde şiirler, şarkılar konuşuldu

Hibya, 'Sanatsal Sohbetler' kapsamında yönetim danışmanı vemüzisyen Altan Esen Sırali’yi hibya stüdyolarında ağırladı.

Sohbet havasında gerçekleşen yayında, “Türkiye’de popmüziğin doğuşu”, “Aranjman adı altında Batı kökenli müziğin yaygınlaşması”,“Geçmiş yılların müziklerinde nostaljik bir gezinti” gibi konu başlıkları elealındı.

Müzikle tanışma hikayesinin ilkokul yıllarında öğretmenininkendisine Yemen isimli şarkıyı söyletmesiyle başladığını anlatan Sırali, “Okulmüsameresinde şarkı söyledikten sonra uzun yıllar şarkı söyleme ile ilgili birtecrübem olmadı. Annemler, müzik kulağımın olduğunu düşündükleri için GemlikLisesi’nin müzik öğretmeni Mehmet Bey’in önerisiyle bana küçük bir org aldı.Lisede sınıf arkadaşlarım bir grup kurduklarını ve gitariste ihtiyaçlarınınolduğundan bahsetti. Gitar çalmadığımı ama çalabileceğimi söyledim. İnsan birşeyi istediği zaman heves, cesareti de veriyor.” ifadelerini kullandı.

Sırali, müzik grubuna dahil olduğunda kendisine ait birgitarının olmadığını belirterek, “Baterist arkadaşım Serhat ile aynı mahalledeoturuyorduk. Serhat, klasik gitarını bana verdi. İstanbul’dan Bursa'ya gelenSedat abi, bir prova stüdyosu kurmuştu. Sedat abi o kadar güzel bir iş yaptı kionun sayesinde müziğe gönül vermiş başka liselerden birçok grup provastüdyosunda çalıştı.” dedi.

"Çevremde müziği meslek edinmiş kimse yoktu"

Ailesine konservatuara gitmek istediğini söylediğini anlatanSırali, “Bunu söylerken çok emin değildim. Çevremde müziği meslek edinmişkimse yoktu. Annem kendi mesleğimi yapıp, müzikle ilgilenebileceğimi söyledi.Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünü bitirdim. Daha sonra yineaynı üniversitede işletme bölümünde yüksek lisans yaptım. 3-4 yıldır da müziğetekrar ilgi duymaya başladım.” diye konuştu.

"Şarkı söyleme merakı bana 45 yaşında geldi"

Sırali, gitar çalmayı kendi çabalarıyla öğrendiğinin altınıçizerek, “Bize dünyanın 7 notadan ibaret olduğu öğretildi. Piyano ile uşakmakamı çalmak mümkün değil. Müziği gerçekten insanlara sunulabilecek düzeydehobi olarak değil de biraz daha ciddiye alarak yapmak istediğiniz zamanmüzisyenliğin sporculuktan hiçbir farkı yok. Şarkı söyleme merakı bana 45yaşında geldi.” ifadelerini kullandı

"Anne ve babamla yıllarca müzik üzerinden birpaylaşımım olmadı"

Son yıllarda Türk Sanat Müziği’ne ilgi duymaya başladığındanbahseden Sırali, “Gitarı yeniden elime alıp bu türde şarkıları çalmayaçalışırken bazı şarkılarda kulağıma bir şeylerin oturmadığını fark ettim. Anneve babamla yıllarca müzik üzerinden bir paylaşımım olmadı. Onlar Türk SanatMüziği bense rock müzik dinliyordum. Şimdi aynı müzik türünden hoşlanıyoruz.”şeklinde konuştu.

"Yüzlerce yıl başka bir sistemde müzik yapmışız"

Sırali, Türkiye’deki müziğin gelişimine merak duyduğunadeğinerek, “Yüzlerce yıl başka bir sistemde müzik yapmışız. 1950’li yıllardailetişim imkanlarının gelişip Batı ile daha fazla entegre olmaya başladıkçabazı sanatçılarımız dönemin popüler şarkılarını olduğu gibi Türkiye’deseslendirmeye başlamış.” dedi.

'SanatsalSohbetler' yayınının tamamı ise şöyle: https://panel.basinlistem.com/UrlRedirect.ashx?Mail=bidunyahaber@gmail.com&MailID=25224451&url=https%3a%2f%2fwww.youtube.com%2fwatch%3fv%3dQIxJcEVjliM ( Video Linki )

HibyaHaber Ajansı

"Bu haberin kullanımı serbestolup, Hibya Haber Ajansı tarafından kullanımınız için telifsiz olarak servisedilmiştir. Diğer haberler için lütfen bizle iletişime geçin."

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑