TEKNOLOJİ

iPhone'daki gizli tehlike ne? Çok şaşıracaksınız...

Yapılan bir araştırmaya göre iPhone'nun buzdolabından daha çok elektrik harcadığı ortaya çıktı.

15 Ağustos 2013 Saat: 14:15
iPhone'daki gizli tehlike ne? Çok şaşıracaksınız...
iPhone'daki gizli tehlike ne? Çok şaşıracaksınız...
Teknoloji ve yatırım danışmanlığı alanlarında hizmet veren Digital PowerGroup şirketinin CEO'su Mark Mills imzalı yeni bir rapora göre, ABD Çevre Koruma Ajansı'nın Enerji Yıldızı standartlarına uygun orta boyutta bir buzdolabı, yılda 322 kW/sa elektrik kullanıyor. Halbuki bir iPhone kablosuz bağlantılar, veri kullanımı ve batarya şarjının tamamı düşünüldüğünde yılda 361 kW/sa civarında elektrik kullanıyor.

Dijital ekonomiyi meydana getiren Bilgi - İletişim Teknolojileri (ICT), akıllı telefon ve dijital televizyonları da içine alan, “bulut teknolojisi” adını verdiğimiz yeni nesil cihazları kapsıyor. ITC sistemi kullanan akıllı cihazlar bir araya getirildiğinde ortaya korkunç bir tablo çıkıyor: Tek başına masum görünen bilgisayarlarımız ve akıllı telefonlarımız dünya elektriğinin yüzde 10'unu tüketiyor. Bu oran Almanya ve Japonya’nın toplam yıllık enerji üretimi, hatta dünyanın 1985 yılında tükettiği enerjinin tamamı anlamına geliyor. Tüketim oranı günden güne artıyor. Bu da hem ekonomiye hem de çevreye yeni yükler anlamına geliyor.

Giderek artan sayıda kablosuz cihazlarla hayatlarımızı dijital bulutlara taşımaya devam ettikçe elektrik tüketimi ve karbon salınım miktarı artıyor. Elektriğin halen dünya çapında ucuz bir kaynak olması insanların bu konuya duyarsız kalmalarına neden oluyor.

2008 yılında bulut teknolojisini kullanan insanların sayısı 42.8 milyonken 2014’te bu sayının 1 milyara ulaşması bekleniyor. Üstelik sürekli gelişen akıllı telefon piyasası nedeniyle bu sadece başlangıç. Sahip olduğumuz dijital bulut büyümeye devam ediyor. Bu büyüme beraberinde ekonomiye ve çevreye ciddi olumsuz sonuçlar doğuruyor.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑