EKONOMİ

Madde madde yeni yasa! Faizler siliniyor vergi oranları düşüyor.

Ekonomide kapsamlı bir barış hamlesini içeren değişiklik kabul edildi. Komisyon'dan geçen düzenleme ile 245 milyar liralık borç yapılandırılıyor. Birçok kalemde köklü düzenlemeleri öngören düzenlemede çarpıcı maddeler ortaya çıktı. 157 milyarlık ceza

28 Mayıs 2021 Saat: 09:19
Madde madde yeni yasa! Faizler siliniyor vergi oranları düşüyor.
Madde madde yeni yasa! Faizler siliniyor vergi oranları düşüyor.

Milyonlarca vatandaşa, işletmeye kolaylık sağlayacak yapılandırma paketinin kapsamı genişletildi. Matrah artırımını içeren vergi paketiyle 245 milyar liralık borç yapılandırılıyor. Bu alacağın tamamının yapılandırılması ile 157.2 milyar liralık vergi ziyaı cezasından vazgeçilecek. İhtilaflı borçlarını yapılandırana da indirim yapılacak. İşte ekonomide kapsamlı bir barış ve borçlardan kurtaracak düzenlemenin madde madde tüm detayları....

EN BÜYÜK PAY KDV'DE

Yapılandırmaya konu vergiler içinde en büyük payı 79.8 milyar lirayla KDV alırken, 25.6 milyar lirayla gelir stopaj vergisi ikinci sırada yer aldı. Paketle, Sosyal Güvenlik Kurumu'na 16 milyon 840 bin borçlunun da 74.6 milyar liralık asıl alacağına yapılandırma fırsatı sunuluyor.

.

MTV'DE YAPILANDIRMA İMKANI DA GELİYOR

Motorlu taşıt vergisinden gelir vergisine, trafik para cezalarından öğrenci kredilerine kadar birçok alacak için mükelleflere yapılandırma imkânı tanındı. Matrah ve vergi artırımı yoluyla işletme kayıtlarının fiili durumlarına uygun hale getirilerek kayıtlı ekonomiye geçiş teşvik edilecek. Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin 2016'da yüzde 30, 2017'de yüzde 30, 2018'de yüzde 25, 2019 ve 2020'de yüzde 20 olan matrah artırım oranında değişikliğe gidildi.

.Kabul edilen önergeye göre, 2016 yılı için yüzde 30'luk oran yüzde 35'e çıkartılırken, 2020 yılı için yüzde 20 olan oran yüzde 15'e çekildi..

ARTIRANA İNCELEME YOK

Getirilen düzenlemeye göre, matrah artırımına giden mükellefler vergi incelemesinden kurulacak. Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar, "Matrah artırımında elde edilen gelir getirildiği sıklığa göre değişiyor. 2016'da matrah artışından 14.4 milyar lira, 2018'de de 9.1 milyar liralık gelir elde edildi" dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Ahmet Erdem, Sosyal Güvenlik Kurumu'na 16 milyon 840 bin 237 borçlunun 74.6 milyar liralık asıl alacağının düzenleme kapsamında bulunduğunu söyledi.

.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑