EKONOMİ

Memur ve emekliye büyük zam geliyor

Memur ve emeklinin maaş zammı için geri sayım başlarken zam oranı da merak edilir oldu. Son 4 aylık enflasyona göre memur ve emeklinin zammı yüzde 30’u aşıyor.

23 Mayıs 2022 Saat: 09:52
Memur ve emekliye büyük zam geliyor
Memur ve emekliye büyük zam geliyor

Milyonlarca memur ve emeklinin maaşını tayin eden dönemler ocak ve temmuz. Her 6 ayda bir bu tarihlerde geriye dönük belirlenen enflasyon oranına göre maaşlara zam yapılıyor. Memur ve memur emeklisi için maaş zammını belirleyen diğer faktör ise iki yılda bir yenilenen toplu sözleşme görüşmeleri.

O da geçen yıl yapılmıştı. Buna göre; memur ve emeklisine 2022’de yüzde 5+7, 2023’te yüzde 8+6 zam yapılacaktı.

Fakat yılbaşında yüzde 2.5’lik ek düzeltmeyle ocak zammı yüzde 7.5 olarak belirlendi. Temmuzda ise yüzde 7 sözleşme zammı yapılacak.

 

Memur ve emekliye büyük zam geliyor



MAYIS VE HAZİRANDA BEKLENTİ

Ayrıca temmuz ayında açıklanacak enflasyon oranı, ilk 6 aylık yüzde 7.5’lik zammı ne kadar geçerse, o oranda fark yansıtılacak. Nisan enflasyonuyla bu fark yüzde 24.2’ye (31.7-7.5) ulaşmıştı. Yüzde 7’lik toplu sözleşme zammı artı fark ile şimdiden olası maaş artışı yüzde 31.2’yi buluyor.

Bu hesap mayıs ve haziran ayında enflasyonun eksi çıkmayacağı varsayımına dayanıyor. Merkez Bankası’nın son yayımladığı nisan ayı beklenti anketine göre de mayıs ve haziranda enflasyonun sırasıyla yüzde 2.86 ve yüzde 2.25 olacağı öngörülüyor. Mayıs itibarıyla yaz mevsiminin gıda fiyatlarında sağlayacağı rahatlamanın da katkısıyla enflasyonda düşüş beklentisi hakim.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑