GÜNCEL

Ölüm koridoru!

Meriç Nehri’ni aşıp Yunanistan’da yakalanan göçmenlerin sınır dışı yolculuğu, maruz kaldıkları insanlık dışı uygulamalar nedeniyle adeta ölüm yolculuğuna dönüşüyor.

8 Aralık 2018 Saat: 10:45
Ölüm koridoru!
Ölüm koridoru!

Yunanistan güvenlik güçlerinin yakalayıp sınır dışı ettiği göçmenler, Meriç Nehri’nin çevresindeki köylere dönüş yolunda yaşam mücadelesi veriyor. Yunanlar tarafından şiddet görüp, çıplak bir şekilde Meriç sınırına bırakılan göçmenlerden bazıları, çetin kış şartlarına dayanamayarak hayatlarını umut yolculuğunda yitiriyor. Yakın zamanda ayazda çıplak halde bırakılan 4 göçmenin öldüğü o yolda yaşananları dinledik. 

Yolda hayatını kaybeden 

4 göçmenden 3’ünün cesedinin bulunduğu Meriç ilçesine bağlı Adasarhanlı köyündeyiz. Adasarhanlı geçiş güzergahının en yoğun olduğu köylerden biri. Köylüler haftanın en az 5 günü göçmen trafiğine tanık olduklarını söylüyor. Köy Muhtarı İbrahim Dalkıran, Yunanistan sınırındaki köylerinin zorla Türkiye’ye gönderilen göçmenlerin ilk duraklarından biri olduğunu anlatıyor. 

‘Çocukların elleri donmuştu’

Son dönemde genellikle Afganistanlı kaçaklarla karşılaştıklarını belirten Dalkıran, “Bizim köyümüzde geçtiğimiz pazartesi günü 2 kaçağın cesedi bulunmuştu. Çarşamba akşamı bir ceset daha bulundu. Yunanların bu insanlara yaptığı insanlık dramı. Geçenlerde aralarında çocukların da olduğu 15 kişi sırılsıklam bir şekilde bu tarafa gönderilmişti. Perişan haldeydiler. Çocukların elleri donmuştu. Saç kurutma makineleriyle 8-10 aylık bebeklerin ellerini ısıttık” dedi.

‘Sayıları arttı sorunlar arttı’

Köylerinin bulunduğu güzergahtaki kaçak geçişlere 7-8 yıldır tanık olduklarını ifade eden Dalkıran’a göre sınır geçişleri arttıkça Yunanistan’ın tavrı sertleşti; “Bu insanların sayıları son 3-4 yıldır çok arttı. Eskiden karşı taraf, geri gönderirken bu şekilde işkence yapmıyordu. Son birkaç yıldır çıplak ayakla ya da üzerlerinde sadece iç çamaşırı kalacak şekilde gönderiyorlar. Köyümüze dövülerek, işkence görerek gelenler de oluyor. Çıplak ve ıslak gelen kaçaklara, evlerimizden getirdiğimiz kıyafetleri ve ayakkabıları giydiriyoruz ama yetmiyor. Yardımseverlerden bu insanlar için ayakkabı ve giysi yardımı istiyoruz” diye konuştu.

‘Şuurunu kaybedenler de var’

Diğer bir sınır köyü Gemici’de de durum farklı değil. Şiddete maruz kalıp, çıplak halde sınır dışı edilen göçmenler Gemici halkı tarafından giydirilip jandarmaya teslim ediliyor. Köye ulaşan göçmenlerin çoğu zaman yaralı olduğunu ve bazılarının da şiddet nedeniyle şuurunu kaybettiğini aktaran köy sakinleri, “Onca yolu çıplak ayak yürüyenlerin ayakları da genelde su toplamış ya da yara içinde oluyor” dedi.

Yunanistan’ın işkence yaptığı düzensiz göçmenler çıplak halde Meriç Nehri’ni geçerek 2 kilometre uzaklıktaki Akçadam köyüne ulaşıyor. 

6 bin göçmen öldü 

Edirne Valiliği’nden edinilen bilgiye göre de, 2018 Kasım ayı itibariyle yakalanan göçmen sayısının 60 bini geçtiği öğrenildi. Dünya Afet Raporu’na göre de, 2017’de 3 bin 119’u Akdeniz’de olmak üzere dünyada 6 bin 18 göçmen göç ederken yaşamını yitirdi ya da kayboldu.

‘Üzülüyoruz ama yapabileceğimiz bir şey yok’

Meriç sınırında bulunan Akçadam köyü sakinleri, son 3-4 yıldır hemen her gün kaçak sınır geçişlerine tanıklık ettiklerini söylüyor. Eskiden deport edilen göçmenlerin sadece ayakkabılarının alındığını şimdiyse, şiddete uğrayıp çıplak gönderildiklerine tanık olduklarını aktaran köy sakinleri, kendileri hakkında yapılan soruşturmalardan yana da endişeli. 

Göçmenlere yardım ettikleri bazı durumlarda haklarında yasal işlem yapıldığını söyleyen bazı köylülüler, “Hallerine üzülüyoruz ama bir yere kadar yardım edebiliyoruz. Çünkü yaptığımız yardımlardan dolayı suçlu sayılıyoruz” dedi.

İsmini vermek istemeyen bir köy sakini de şunları söyledi: “İnsani olarak bu göçmenlere yardım edenler de çok mağdur ediliyor. İki yıl önce yine Yunanlar tarafından mağdur edilen göçmenlere sadece taksi çağırdığım için 2 ay hapis yattım. Tek yaptığım da telefonumla taksiyi aramak oldu. Taksi çağırdım diye yargılanıyorum. Artık yolda görsem yolumu değiştiriyorum.”

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑