GÜNCEL

Tanklar Suriye'ye girdi

Suriye sınırında ikinci cephe açıldı

3 Eylül 2016 Saat: 14:34
Tanklar Suriye'ye girdi
Tanklar Suriye'ye girdi

24 Ağustos'ta Cerablus'a sınır ötesi harekât başlatan Türkiye, Fırat Kalkanı harekâtının ikinci aşamasında batıdaki Çobanbey'i hedefliyor. TSK’ya ait tank ve zırhlı araçlar Kilis’in Elbeyli ilçesinden sınırı geçerek Çobanbey'e ilerlemeye başladı. Tankların geçişi sırasında Suriye tarafındaki IŞİD hedefleri de sınırdaki birlikler tarafından top atışlarıyla ateş altına alındı.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, bölgeyi IŞİD’den temizlenerek sınır güvenliğinin sağlanması amacıyla başlattığı Fırat Kalkanı harekatının 11’inci gününde, ikinci aşamaya geçildi. Tank ve zırhlı personel taşıyıcıları, öğle saatlerinde Kilis’in Elbeyli ilçesinden sınırı geçti.

Elbeyli'ye bağlı Salahan Köyü’nde sınır güvenliği için yapılan duvarın bir bölümünün kaldırılarak açılan kapıdan TSK’ya ait tank ve zırhlı araçlar Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) kontrolündeki Çobanbey kasabasına girdi.

Yaklaşık 20 tank, 5 zırhlı personel taşıyıcı, kamyon ve zırhlı araçların sınırın Suriye  tarafına geçişi sırasında, sınır birlikleri Rai’nin iç kesimlerinde IŞİD kontrolündeki bölgeler; Fırtına obüsleriyle ağır bombardımana tutuldu. Sınırı aşarak Rai’ye giren tanklar ise ilerlemesini sürdürüyor.

Halep'in kuzeydoğusunda bulunan Çobanbey ilçesi, halihazırda IŞİD'le savaşan ÖSO'nun kontrolünde. Yine muhaliflerin kontrolünde olan Azez ilçesinin komşusu olan Çobanbey, son aylarda ÖSO ve IŞİD arasındaki çatışmalarda sık sık el değiştirmişti.

ÖSO güçleri, Cerablus'un yanı sıra batıdaki Çobanbey ilçe merkezinden de ilerleyerek Türkiye sınırı boyunca bazı köylerin kontrolünü ele geçirmişti. ÖSO'nun Çobanbey'deki hamlesi, Fırat Kalkanı Harekatı'nın yeni bir evresi olarak görülüyor. Harekatın yeni evresiyle Azez-Cerablus hattının terör unsurlarından temizlenmesi bekleniyor.

24 Ağustos'ta gece yarısı savaş uçaklarının bombardımanı ve tankların sınırı geçmesiyle başlayan Fırat Kalkanı Harekâtı'nda Türkiye'nin desteklediği ÖSO güçleri önce Cerablus, ardından da çevredeki köyleri IŞİD'den aldı. Muhalifler, Fırat'ın batı yakasında yer alan Cerablus'ta, ilçenin güneyinde Sucu Çayı'na kadar olan bölgeyi terör örgütleri IŞİD ve PYD/PKK'dan arındırmıştı.

Sınırın güneyinde bir PYD oluşumuna izin vermeyeceğini ilan eden Ankara, Cerablus ve Çobanbey arasındaki hattı birleştirmek istiyor. Halihazırda iki hat arasında 25 kilometrelik bir mesafe bulunuyor.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑