Page Executive’in yeni araştırması ile üst düzey yönetici yeteneklerini elde tutmayı hedefleyen kuruluşlar için önemli zorluklara dikkat çekiliyor.
Türkiye dahil, dünya çapında 4.500'den fazla yöneticinin katıldığı araştırma, dünya genelinde üst düzey liderlerin yaklaşık yarısının önümüzdeki beş yıl içinde mevcut şirketlerinden ayrılmayı planladığını ortaya koyuyor. Araştırma, Türkiye'de yöneticilerin %60,4'ünün başka bir şirkete geçmeyi planladığını gösterirken, diğer ülkelerde ise bu oran %46 civarında seyrediyor.
Araştırma sonuçlarına göre, hem iş tatminsizliği hem de tazminat endişeleri bu eğilimin merkezinde yer alıyor. Türkiye'de yöneticilerin %21'i genel ücret ve yan haklardan memnun olduğunu belirtirken, sadece %38'i mevcut görevlerinden memnun olduğunu ifade ediyor. Bu oranlar Türkiye’de işverenlerin liderlik ekipleri arasındaki sadakati sağlamada gerçek engellerle karşılaştığına işaret ediyor.
Page Executive Direktörü Melih Mümünoğlu, "Bu bulgular, Türkiye’de liderlerin hem anlamlı işe hem de rekabetçi, esnek ücretlendirmeye giderek daha fazla öncelik verdiği bir yönetici ortamının gelişmekte olduğunu gösteriyor" diyor ve ekliyor: "Yüksek kalibreli yönetici yeteneklerini çekmek ve elde tutmak isteyen şirketler, yalnızca finansal ödüllere değil, aynı zamanda rol memnuniyetine, kişisel gelişime ve iş-yaşam dengesine de yatırım yapmalıdır."
Araştırma ile ilgili diğer çarpıcı sonuçlar ise şöyle;
Finansal ödül sadakat getirmiyor
Türkiye’deki yöneticilerin %39,5'i geçen yıl bir önceki yıla göre değişken ücretlendirme olarak daha fazla gelir elde ettiklerini bildirmiş olsa da genel memnuniyet oranı düşük kalmaya devam ediyor. Finansal ödülün tek başına uzun vadeli bağlılığı güvence altına almak için yeterli olmadığının altını çiziyor.
Esneklik cazibe merkezi
Esneklik, elde tutmada bir diğer önemli unsur olarak ortaya çıkıyor. Türkiye’deki yöneticilerin %22,8'i esnek bir yan haklar paketine sahip olduklarını bildiriyor. Yani belirli avantajları nakit veya diğer alternatiflerle özelleştirebiliyor veya değiştirebiliyorlar. Bu oran Avrupa ortalamasının üzerinde seyrediyor. Bununla birlikte, uzaktan çalışma eşit olmayan bir şekilde mevcut olmaya devam ediyor: Türk yöneticilerin üçte birinden fazlası (%34,7) şirketlerinin hiç uzaktan çalışma seçeneği sunmadığını belirtirken, yalnızca %23,8'i popüler "haftada iki gün" hibrit modelinden yararlanıyor.
Duygusal dayanıklılık kilit nokta
Araştırma ayrıca, ruh sağlığı ve duygusal dayanıklılığın Türkiye’deki yöneticiler için kilit nokta olduğunu gösteriyor. Ruh sağlığını korumaya yönelik en yaygın uygulamalar arasında aile ve arkadaşlarla kaliteli zaman geçirme (%73.3), düzenli egzersiz (%59.4) ve hobilere zaman ayırma (%45.5) yer alıyor.
Page Executive’den Türkiye'deki işverenlere dört önemli tavsiye