GÜNCEL

USKD Panelinde, Kültürel Miras ve Dijitalleşmenin Önemi Vurgulandı

Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınmada Kadın Derneği'nin (USKD), yaşama geçirdiği “Sürdürülebilir Kalkınma İçin Kültürel Mirasına Sahip Çıkan Genç Kadınlar” projesi kapsamında düzenlenen panelde kültürel mirasın korunması ve dijitalleşmenin önemi vur

9 Mayıs 2025 Saat: 12:12
USKD Panelinde, Kültürel Miras ve Dijitalleşmenin Önemi Vurgulandı
USKD Panelinde, Kültürel Miras ve Dijitalleşmenin Önemi Vurgulandı

T.C. İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün destekleriyle yürütülen projede, Yaşar Üniversitesi Yerleşkesi'nde gerçekleştirilen “Sürdürülebilir Kalkınma İçin Kültürel Mirasını Yaşatmak” başlıklı panele iş dünyası ve akademisyenler büyük ilgi gösterdi.

Panelde, Kültürel Mirasın Korunması ve Geleceğe Taşınması, Başarı Hikayeleri ve Kadınların Dijital Gücü başlıklı 3 ayrı oturumda, topluma rol model olan önemli isimler deneyimlerini öğrencilerle paylaştı.

GENÇ KADINLARA İSTİHDAM SAĞLAYACAK

Panelin açılış konuşmasını yapan USKD Yönetim Kurulu Başkanı Ayla Alkan, İzmir’in kültürel mirasını dijital çağın gereklilikleriyle buluşturmak ve genç kadınların bu alanda yetkinlik kazanmalarını desteklemek amacıyla projeyi başlattıklarını söyledi.

Geçmişle geleceği buluşturan güçlü bir adımın heyecanını hep birlikte yaşadıklarını vurgulayan Alkan şunları söyledi: “Kültürel miras, yalnızca taş binalar, eski eşyalar ya da gelenekler değildir; o, bir toplumun hafızası, ruhu ve kimliğidir. Sürdürülebilir kalkınmadan söz ediyorsak, bu hafızayı yaşatmak, korumak ve dönüştürmek zorundayız. Bu dönüşümde en kritik unsur, gençlerimizdir. Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınmada Kadın Derneği olarak biz, sadece geçmişe saygı duymakla yetinmedik. Aynı zamanda geleceğe yatırım yaptık. İçişleri Bakanlığımızın değerli desteğiyle, NEET grubuna mensup 20 genç kadınımıza yepyeni bir yol haritası sunduk. Bu genç kadınlar, artık sadece izleyici değil; anlatıcı, belgeleyici, aktarıcı konumundalar. Sanat tarihi ile donandılar, dijital fotoğrafçılıkla kültürel izleri belgelemeyi öğrendiler. Metin yazımı ve hikâye anlatıcılığı sayesinde geçmişin sessiz tanıklarına yeni bir ses verdiler. Sosyal medya becerileriyle bu mirası dijital dünyanın kalbine taşıdılar. Bu panel, bir sonucun değil, bir başlangıcın ifadesidir. Kadının ekonomik özgürlüğü, dijital çağda kültürle harmanlanarak bambaşka bir boyuta taşınıyor. Bugün burada hep birlikte tanık olduğumuz şey, sürdürülebilir kalkınmanın; toplumsal cinsiyet eşitliği, kültürel koruma ve dijital dönüşümle nasıl kesiştiğinin en somut örneğidir. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum"

BU PROJEYLE, HAYALLERİM SOMUT ADIMLARA DÖNÜŞTÜ

Panelde kendi deneyimlerini paylaşan proje katılımcısı Ayça Nur Efecik de, aldığı eğitimlerle birlikte kendi hayallerinin somut adımlara dönüştüğünü söyledi.

Efecik konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Haftalar boyunca çok değerli eğitmenlerle bir araya geldik. Her biri bizlere yalnızca bilgi değil ilham da verdi. Düşünme biçimimizi ifade şeklimizi ve üretim anlayışımızı da geliştirdik. Dijital içerik üretimi, fotoğrafçılık, sanat tarihi, metin yazarlığı ve hikaye anlatıcılığı eğitimleriyle düşüncelerimizi ve gördüklerimizi daha etkili ifade etmeyi öğrendik. Proje kapsamında şu anda kendi içerik projem olan nazar boncuğu kültürünü ele alıyorum. Çünkü nazar boncuğu sadece biri süs eşyası değil iyi dileklerin ve dayanışmanın da sembolü. Bu projeyle böylesine köklü ve anlamlı bir değeri dijital dünyada görünür kılmak istiyorum. Bana güvenen destek olan başta USKD ailesi olmak üzere herkese yürekten teşekkür ederim”

ÜLKEMİZ EŞSİZ BİR KÜLTÜREL ZENGİNLİĞE SAHİP

"USKD'nin yaşama geçirdiği “Sürdürülebilir Kalkınma İçin Kültürel Mirasına Sahip Çıkan Genç Kadınlar” projesinin sadece ismi bile etkileyici!" diyerek sözlerine başlayan Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi ve Büyükelçi Yeşim Kebapçıoğlu da şunları söyledi: “Genç kadınlarımızın yapay zeka ve dijital çağımızda bu etkinliği düzenlemeleri takdire şayandır. Dışişleri Bakanlığımızın İzmir'deki temsilcisi olarak aranızda olmaktan gurur duyuyorum. Kültürel miras her toplum için vardır. Türkiyemiz ve ulusumuz bu bağlamda eşsiz bir konum ve zenginliğe sahiptir. Kültürel mirasımız Orta Asya'dan Anadolu'ya uzanan geniş bir coğrafyayı kapsar. Anadolu'nun tarihi de neredeyse insanlık kadar eskidir. Ülkemizin farklı kültürel zenginlikleri BM'nin ihtisas kuruluşu UNESCO tarafından da tanınmakta ve kayıt altına alınmaktadır. Sürdürülebilir kalkınma unsurlarının arasında kadının yeri ve rolü kanımca ilk sıralarda yer alır. Kadınlar aklıyla emeğiyle yaratıcılığıyla toplumlara yön verirler. Mustafa Kemal Atatürk, 'Dünyada her şey kadınların eseridir' derken bu temel gerçeğe işaret etmiştir. Paneli düzenleyenleri kutluyor ve başarılar diliyorum."

İŞ DÜNYASI VE AKADEMİSYENLER AYRINTILI SUNUMLAR YAPTI

Panelde gerçekleştirilen 3 ayrı oturuma Yaşar Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Huriye Toker, İzmir Arkeoloji Müzesi Müdür Yardımcısı Elif Erginer, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Kültür ve Medeniyet Araştırmaları Merkezi Müdürü ve Sürdürülebilirlik Ofisi Koordinatörü Doç. Dr. Ayşegül Doğrucan, İzmir Resim Heykel Müzesi Müdürü Dr. Ayşe Füruzan Caman, Anadolu Sigorta Genel Müdürlük Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Müdürü İlker Köklük, Luvilavant Kurucusu Berman Mantı,

Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi ve Kitre Bebek Müzesi Kurucusu Sibel Radiye Gül, Dijital İçerik Üreticileri Gamze Oğuz ve Gizem Yonca konuşmacı olarak katılırken; oturum moderatörlüklerini de Yaşar Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Huriye Toker, USKD Üyesi ve iş insanı Huriye Serter ve Ticaret Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Seda Gök üstlendi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑