EKONOMİ

Vatandaş borç batağında

Ekonomide yaşanan kriz durumu bankaların takibindeki vatandaşların sayısının artışıyla da kendini gösteriyor. Verilere göre; kredi kartı veya kredi borcundan dolayı yasal takipteki kişi sayısı yılın ilk iki ayında 333 bin kişiye ulaştı. Mart sonunda

17 Nisan 2019 Saat: 09:27
Vatandaş borç batağında
Vatandaş borç batağında

Ekonomide yaşanan problemlerin toplamdaki etkileri kendini ilk olarak vatandaşların borç ödemelerinde gösteriyor.

Bu göstergelerden bir tanesi de bireysel kredi kartı ve kredi borcundan takibe alınanların sayısında yaşanan artışlar. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi tarafından, Negatif Nitelikli Bireysel Kredi ve Kredi Kartı Şubat 2019 Raporu yayımlandı.

Buna göre bireysel kredi kartı ve kredi borcundan dolayı yasal takibe intikal edenlerin sayısı rekor oranlarda arttı.

Veriler bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısının ilk iki ayda 2018'in aynı dönemine kıyasla yüzde 15 artarak 176 bin kişi olduğunu ortaya koydu. Bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı ise aynı dönemde yüzde 40 yükselerek 212 bin kişi olarak kayıtlara geçti.

Bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı yılın ilk iki ayında 2018 yılının aynı dönemine göre yüzde 26 artarak 333 bin kişi oldu.

Vatandaşın borcu da arttı

Bir taraftan borçlarını ödeyemediği için bankaların takibinde olan vatandaşların satısı artarken, diğer taraftan da her geçen gün daha fazal vatandaş bankalara borçlanıyor.

Vatandaşların bankalara olan tüketici kredisi ve kredi kartı borçları, Mart sonu itibarıyla 519 milyar liraya ulaşmış durumda. Tüketici kredisi ve kredi kartı borçları 1 Ocak-29 Mart 2019 tarihleri arasında 1 milyar lira arttı.

Mart sonu itibarıyla bankaların kullandırdığı tüm krediler (bankaların bankalara verdiği krediler hariç) toplamı 2 trilyon 513 milyar liraya (431 milyar dolar) baliğ oldu. Zamanında ödenmediği için takibe alınan krediler 106 milyar lirayı (18.2 milyar dolar) aştı.

Kartlı ödemede yabancı ağırlığı

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) 2019 yılı Mart ayı verilerini açıkladı.

 BKM'nin verilerine göre, Mart ayı sonu itibariyle Türkiye'de 66.7 milyon adet kredi kartı ve 151.5 milyon adet banka kartı bulunuyor.

Mart 2019 ile kıyaslandığında kredi kartı sayısında yüzde 5'lik, banka kartı sayısında ise yüzde 13'lük artış yaşandı. Verilere göre, banka kartları ve kredi kartları ile Mart ayında toplam 78.3 milyar TL'lik ödeme yapıldı. BKM verilerine göre Ocak-Mart ayları arasını kapsayan yılın ilk çeyreğinde yabancı kartlarla yurt içinde toplam 11 milyar TL tutarında ödeme yapıldı.

Buna göre önceki yılın aynı döneminde 6 milyar TL olan kartlı ödeme tutarıyla kıyaslandığında, yüzde 85 büyümeyle son yıllardaki en büyük artışın gerçekleştiği görüldü.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑