Yaz mevsimiyle birlikte artan fiziksel işler, bel ve sırt sağlığını tehdit ediyor. Atabay İlaç Medikal Direktörü Uzm. Dr. Murat Yaycı, özellikle tarım ve bahçe işleriyle uğraşanlara önemli uyarılarda bulundu.
Yaz mevsiminin gelişiyle birlikte hem kırsal kesimde hem de şehir yaşamında fiziksel işler artıyor. Bahçede çalışmak, taşımacılık, tarla ya da bağ işlerinde uzun saatler geçirmek gibi eylemler bel ve sırt sağlığını tehdit edebiliyor. Ağır yüklerin taşınması, sık tekrar eden eğilme ve dönme hareketleri ya da dengesiz vücut pozisyonları, zamanla ciddi bel ve sırt problemlerine yol açabiliyor. Atabay İlaç Medikal Direktörü Uzman Dr. Murat Yaycı, bahçe ve tarım işleriyle ilgilenen kişilerin bel ve sırt ağrıları açısından hangi riskler altında olduğu ve karşılaşılan zorluklarla başa çıkma yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi.
Yük kaldırırken dizleri bükmek ve yükü gövdeye yakın tutmak önemli
Murat Yaycı, bahçede çalışırken diz bükmeden, belden eğilerek yapılan eylemlerin ciddi sakatlıklara yol açabildiğini söyledi. Yaycı şöyle konuştu: “Ağır yüklerin kaldırılması sırasında hem uygulanan kuvvet hem de vücut pozisyonu, omurga sağlığı açısından kritik rol oynar. Taşınması zor nesneler vücudu dengesiz pozisyonlara sokar ve yükü gövdeden uzak taşımaya neden olur. Bu durum kişiyi 5 kat daha fazla zorlar. Bu yüzden yük kaldırırken dizleri bükmek, yükü gövdeye yakın tutmak ve mümkünse mekanik destek kullanmak büyük önem taşır.”
Ağır yükler parçalara bölünerek taşınmalı
Bahçe işleri sırasında taşınan eşyaların büyük ve ağır olmasının da ağrılara sebebiyet verebilecek önemli etkenlerden olduğuna dikkat çeken Murat Yaycı, “Bu yükleri tek parça halinde kaldırmak yerine mümkünse daha küçük parçalara bölmeli ya da taşıma sırasında yardımcı ekipmanlardan faydalanılmalı. Ayrıca ağır yükler taşınırken çekme yöntemi değil, itme yöntemi kullanılmalıdır” dedi.
Tekrarlayan eğilme ve dönme hareketleri çeşitli ağrılara sebep oluyor
Yanlış vücut pozisyonları kadar, tekrarlayan eğilme ve dönme hareketlerinin de omurgada aşırı baskı yarattığını ve çeşitli ağrılara sebebiyet verdiğini vurgulayan Murat Yaycı, “Görevlerin dönüşümlü yapılması ve molalarla desteklenmesi bu riski azaltır. Ayrıca fiziksel olarak zorlayıcı işlerin aralıksız yapılması vücutta yorgunluk oluşturur ve yaralanma riskini artırır. Bu sebeple dinlenme araları dengeli şekilde iş gününe dağıtılmalıdır” ifadelerini kullandı.
Doğru çalışma teknikleri ve ekipman kullanımı sırt sağlığını korur
Uzman Dr. Murat Yaycı, ağır iş yapan herkesin sırt sağlığını korumak için doğru çalışma teknikleri ve ekipman kullanmasının çok önemli olduğunu belirtti. Uzun vadede sağlıklı kalmanın yolunun bilinçli çalışma ve erken müdahale olduğunu vurgulayan Dr. Yaycı, tüm önlemlere rağmen devam eden veya şiddetlenen ağrılar için şu önerilerde bulundu: