YAŞAM

YOK EBESİNİN ÖREKESİ: DÜŞBAZ KİTAPLAR’DAN KÜFRÜN EĞLENCELİ ve DÜŞÜNDÜREN KISA TARİHİ!

Rebecca Roache’un, küfrün gücünü ve toplumsal etkilerini derinlemesine inceleyen eğlenceli ve düşündürücü kitabı Yok Ebesinin Örekesi: Küfrün Kısa Tarihi, Düşbaz Kitaplar’dan çıktı!

16 Nisan 2025 Saat: 10:36
YOK EBESİNİN ÖREKESİ: DÜŞBAZ KİTAPLAR’DAN KÜFRÜN EĞLENCELİ ve DÜŞÜNDÜREN KISA TARİHİ!
YOK EBESİNİN ÖREKESİ: DÜŞBAZ KİTAPLAR’DAN KÜFRÜN EĞLENCELİ ve DÜŞÜNDÜREN KISA TARİHİ!

Dil felsefesi ve etik alanında çalışmalar yapan akademisyen Rebecca Roache’un Yok Ebesinin Örekesi: Küfrün Kısa Tarihi adlı çalışması, Ayrıntı Yayınları’nın renkli markası Düşbaz Kitaplar’dan çıktı. Ceren Han’ın İngilizce aslından dilimize çevirirken son derece başarılı bir işe imza attığı kitap, küfür meselesini her yönüyle ele alıyor. Bu eğlenceli ve düşündürücü kitabında Roache, küfürlerin cinsel içerikli ya da cinsiyetçi olmasını, hayvanlar üzerinden aşağılama amaçlı kullanılmasını, gücendirme amacını, tarihsel ve kökensel geçmişini, hukuki durumunu tartışıyor. Küfrün rahatsız ediciliğinin bağlama göre değiştiğine; konuşmacının niyetinin, konumunun ya da cinsiyetinin, küfrün karşılanmasındaki etkisine; bir tartışmayı bitirme ya da fiziksel şiddete yöneltmedeki gücüne değinen yazar, tabuları da toplumlara göre inceliyor. Roache, aynı zamanda küfrün kişisel gelişimde ve iletişimde önemli bir yeri olduğunu da savunuyor.

Konuştuğumuz dilin eğlenceli, anarşist; bir o kadar da sakıncalı, tehlikeli ve sağı solu belli olmayan ifade biçimi küfür, aslında bize verilmiş bir lütuf olabilir mi? Yok Ebesinin Örekesi kalıpları yıkan, düşündüren ve aynı zamanda eğlendiren bir anlatıyla küfrü tüm ayıplı detaylarıyla inceliyor.

Küfür neden kötüdür? Küfrettiğimizde aslında ne söylüyoruz? Bazı küfürler neden diğerlerinden daha rahatsız edici ve kırıcı? Küfrün içinde yaşadığımız toplumla, tabularımızla ve önyargılarımızla ilişkisini irdeleyen kitap bu ve bunun gibi pek çok soruya cevap arıyor. Rebecca Roache küfür üzerinden yola çıktığı anlatısında görgü kurallarına ve toplumsal normlara yakından bakıyor, televizyon ve film dünyasından örneklerle pekiştirdiği argümanında aslında meselenin küfürden çok daha fazlası olduğuna dikkat çekiyor. Tarihi, insanlık kadar eskiye dayanan küfrü tüm yönleriyle anlamaya çalışan Roache, küfrün insanlar için gerekli ve hatta bazen yararlı olduğunu iddia ediyor. Bu küfürlü yolculukta, küfre uygulanan sansürlerin keyfi ve absürd dünyasını görmek, küfrü hakaretten farklı kılan şeyin ne olduğunu anlamak, küfrü ağırlaştıran ve hafifleten faktörleri öğrenerek daha etkili bir küfürbaz olmak mümkün.

Küfrettiğimizde, kendimize ve dinleyenimize dair aktardığımız, ima ettiğimiz, dışa vurduğumuz şeyler o kadar fazla ki...

Küfrün gücünü hafife almayın.

Yok Ebesinin Örekesi: Küfrün Kısa Tarihi, raflarda ve internet satış sitelerinde!

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑