KÜLTÜR/SANAT

Dostluklar bir kez daha pekişti

Thököly Imre & Zrinyi Ilona Macar Dostluk Derneği’nin davetlisi olarak İzmit’e gelen Macar dostlarımız, güzel anılarla ayrıldı

25 Nisan 2016 Saat: 15:47
Dostluklar bir kez daha pekişti
Dostluklar bir kez daha pekişti

Başkanlığını Meral Uçarı’nın yaptığı Thököly Imre & Zrinyi Ilona Macar Dostluk Derneği’nin davetlisi olarak İzmit’te ağırlanan Macar dostlarımıza mükemmel bir ev sahipliği yapan dernek yöneticileri üç gün boyunca geçmişten gelen dostluk ve anıları tazeledi.

Başkan Uçarı’nın yanı sıra dernek 2’nci Başkanı Hayati Özzeren ve Sayman Çiğdem Akıncıbaşı tarafından Otel Asya’da karşılanan Macar heyetine ziyaretlerinin ilk gününde İzmit Arkeoloji Müzesi, Kasr-ı Hümayun, Tarih Koridoru ve Orhan Camii gezdirilerek kentin kültür ve tarih dokusu tanıtıldı. Gezi sonrası Macarlara İzmit’in sembolü pişmaniye, imal edildiği yerde tattırıldı.

Macaristan’dan gelen heyeti mükemmel bir organizasyonla ağırlayan dernek yönetimi, sonrasında Karatepe Köyü’nde bulunan Thököly İmre ve Zriny Ilona’nın anıtını ziyaret etti. Karatepe köyüne ziyarete köyl vatandaşlar da ilgi gösterirken Macar dostlarımız duygulu anlar yaşadı.

Macar heyet öğle yemeğinde Yarımca Hala’nın yerinde enfes Türk mutfağının lezzetlerini tatma imkanı bulurken, akşam yemeği de KYÖD Sosyal Tesisleri’nde verildi. Son gün Sekapar içerisinde bulunan Thököly İmre anı evi ziyaret edildi. Burada verilen kokteyl sonrası Macar heyet güzel anılarla ülkelerine döndü.

Thököly Imre & Zrinyi Ilona Macar Dostluk Derneği Başkanı Meral Uçarı ayrıca UNESCO Türkiye Milli Komisyonu basın bildirisini okudu. Uçarı’nın okuduğu bildiri şöyle:  "Türk ve Macar Geleneksel Mutfak Etkileşimi" projesi kapsamında UNESCO Macaristan Millî Komisyonu ve UNESCO Türkiye Millî Komisyonu tarafından oluşturulan bir heyetle her iki ülke arasındaki ortak mutfak kültürü üzerinde alan çalışması gerçekleştirilmektedir. Bu proje ile hedeflenen iki kültürü ortak bir sofra etrafında buluşturarak UNESCO’nun kültürler arası diyalog ve yakınlaşma ideallerini görünür kılmaktır. Yapılan araştırma sonucunda iki ülkenin yemek kültüründeki ortak noktalar tespit edilecektir. Macar heyeti Prof. Dr. Mihály HOPPÁL’ın başkanlığında , Dr. Júlia BARTHA , Dr. János SIPOS, Dr. Edit BATHÓ, Dr. Andrea BÁN, Dr. Dávid SOMFAI KARA, Dr. Éva DEÁK'dan oluşmaktadır. Türk heyeti ise Prof. Dr. M. Öcal Oğuz’un başkanlığında Doç. Dr. Evrim ÖLÇER ÖZÜNEL, Yrd. Doç. Dilek TÜRKYILMAZ, Yrd. Doç. Adem KOÇ, Dr. Selcan GÜRÇAYIR TEKE, Dr. Ezgi METİN BASAT, Araş. Gör. Tuna YILDIZ ve Araş. Gör. Zeynep Safiye BAKİ NALCIOĞLU’ndan oluşmaktadır.

Projenin Türkiye ayağı 16-24 Nisan 2016 tarihleri arasında Türkiye'nin Ankara/Çubuk, Eskişehir, Kütahya, İzmit, Tekirdağ ve İstanbul'da yürütülecektir. Projenin Macaristan ayağı ise 9-18 Mayıs 2016 tarihleri arasında Karcag, Kisujszállás, Jászberény, Pécs, Boly, Budapeşte ve Szentendre'de yürütülecektir.

Kaynak kişilerle her iki ülkede de yapılan görüşmeler sonucunda iki ülkenin mutfak kültürlerindeki ortak noktaların tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Proje sonunda ise alan araştırmacılarının hazırladıkları bildiriler İngilizce, Macarca ve Türkçe olarak bir kitapta toplanacaktır.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑