KÜLTÜR/SANAT

Eski Erzurum Evleri, Yeniden Tarihe Kazandırılıyor

Erzurum Büyükşehir Belediyesi ,eski Erzurum evlerini satın alıp restore ediyor. Büyükşehir Belediyesi, şehrin çeşitli noktalarında 15 eski evi satın alıp aslına uygun restore ettirdi.

27 Eylül 2012 Saat: 20:02
Eski Erzurum Evleri, Yeniden Tarihe Kazandırılıyor
Eski Erzurum Evleri, Yeniden Tarihe Kazandırılıyor

Erzurum Büyükşehir Belediyesi ,eski Erzurum evlerini satın alıp restore ediyor. Büyükşehir Belediyesi, şehrin çeşitli noktalarında 15 eski evi satın alıp aslına uygun restore ettirdi. Belediye, Yeğenağa Mahallesi'ndeki bir sokakta da iyileştirme çalışması başlattı.

Şehir merkezinde sürdürdüğü gecekondu ıslah ve kentsel dönüşüm çalışmalarıyla dikkatleri üzerinde toplayan Büyükşehir Belediyesi, Erzurum’un zengin tarihi birikimini dünya vizyonuna çıkarmaya hazırlanıyor. Yapı sanatı ve yöresel mimarisiyle şehrin kültürel ve tarihi dokusunu yansıtan Erzurum evleri için harekete geçen Büyükşehir Belediyesi, tescilli taşınmaz eski evleri tek tek satın almaya başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, “Şehrimizin kendini tarif edebilmesi ve zengin tarihi dokusu ve kültürel geçmişini tüm ihtişamıyla sergileyebilmesinin yolu Erzurum evlerinden geçiyor.” dedi.

Büyükşehir Belediyesi, kentin kültürünü, sosyo- kültürel yaşam biçimini ve 'Dadaşlık ruhunu' sembolize eden Erzurum evleri için oldukça önemli bir adım atıyor. Şehrin dört bir yanında bulunan ve yıkılmaya yüz tutan Erzurum evlerini dünya vizyonuna çıkarmak için düğmeye basan Büyükşehir Belediyesi, tescilli evleri önce satın alacak, ardından gerekli restorasyonu yaparak söz konusu taşınmaz kültür varlıklarını turizmin hizmetine sunacak.

        Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, sahip olduğu tarihi yapılarıyla açık hava müzesi konumundaki Erzurum’un, kültürel dokusuyla da ayrıcalık taşıdığına dikkat çekerek, " şöyle konuştu: "Gerek yapı sanatı, gerekse yöresel mimarisiyle kentin kültürel ve tarihi dokusunu yansıtan Erzurum evlerinin, bu ayrıcalığın oluşmasındaki en büyük faktör olduğunu vurgulayan Başkan Küçükler, “Erzurum’un kendini, ruhunu ve kimliğini tarif edebilmesinin yolu kuşkusuz tarihi geçmişine ait izleri korumasından geçiyor. Bu izlerden bize göre en önemlisi de, Erzurum evleridir.”

Büyükşehir Belediyesi olarak, şehrin tarihi dokusunu korumak amacıyla oldukça değerli bir projeyi hayata geçirdiklerini kaydeden Küçükler, “Erzurum’daki tescilli taşınmaz kültür varlıklarını birer birer satın alacak, tarihi dokuyu yansıtan bu motiflerimizi diri ve canlı tutacağız. Tarihi ve kültürel mirasımız olan Erzurum evlerini, modern yapılaşma ve betonlaşmaya kurban etmeyeceğiz. Çünkü bu mirasımız, Erzurum’un ve Erzurumlunun kimliğini temsil etmesi açısından çok ayrı bir yere ve öneme sahiptir.” açıklamasında bulundu.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑