KÜLTÜR/SANAT

Fatih saraya döndü

Kerime Senyücel’in yönettiği ‘Fatih; Avrupa’nın Kaderini Değiştiren Adam’ belgeselinin galası Topkapı Sarayı avlusunda bulunan Aya İrini’de yapıldı. Galaya Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın yanısıra Fatih Sultan Mehmet

17 Kasım 2013 Saat: 09:02
Fatih saraya döndü
Fatih saraya döndü

Yaklaşık dört yıla yakın ön hazırlık ve çekim süreci sonunda tamamlanan ‘Fatih; Avrupa’nın Kaderini Değiştiren Adam’ belgeseli tamamlandı. Yönetmenliğini Kerime Senyücel’in üstlendiği belgeselin Topkapı Sarayı avlusunda bulunan Aya İrini’de yapılan gala gecesine Osmanlı torunları katıldı. Galada Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin de yerlerini aldı. 
Her biri 30 dakikalık 8 bölümden oluşan belgesel, aralık ayından itibaren gösterilecek. Belgeselde Fatih’in 14’üncü kuşak torunu Orhan Osmanoğlu Fatih’in gençlik yıllarını canlandırdı. 

VAHDETTİN’İN TORUNU GALADA 

Aya İrini’de mutlu bir gece yaşandığını, Fatih Sultan Mehmet’in bir çağ kapatıp bir çağ başlatan kişi olarak anıldığını ifade eden son padişah Sultan Vahdettin’in torunu Hanzade Özbaş, “Osmanlı ailesine mensup bir kişi olarak bu geceyi yaşamaktan mutluyum. Emeği geçenleri tebrik ediyorum. Son zamanlarda Osmanlı tarihine ve kültürüne artan ilgi, tabii ki, beni çok mutlu ediyor. Ama zaten hep bu ilginin olduğuna inanan bir insanım. Ayrıca en son yaşayan Osmanlı Hanedanı’na mensup 12 hanımın bulunduğu “Hürrem Sultan’ın Torunları-Osmanlı Hanedanının Kadınları Anlatıyor” adlı kitapta yer almış olmak da beni çok mutlu etti” diye konuştu. 

YENİ SEZONDA YENİ PROJE 

TRT AVAZ’da Türk Osmanlı Şerbeti adlı uzun süre devam eden ve büyük ilgiyle izlenen başarılı programın yapımcı ve yönetmeni İrade Refizade Korukluoğlu, “Programın en büyük şansı son padişahımız Sultan Vahdettin’in torunu Hanzade Hanımefendi’nin programın hem danışmanı hem de sunucusu olmasıydı. Programa o kadar farklı bir renk kattı ki çok fazla yerden telefon, faks ve mail aldık. Bu sezonda yine Haznede Hanımefendi ile beraber güzel bir projeye imza atmayı düşünüyoruz” diye konuştu.  

 

TÜM AİLE ÇOK MESUT 

Gala gecesi dolayısıyla Avrupa’da yaşayan Osmanlı Hanedanı mensuplarının da davet edildiğini söyleyen Vahdettin’in torunu Hanzade Özbaş, “Dolayısıyla ben de tanımadığım ya da uzun zamandır göremediğim kuzenlerimi görüyorum. Çok mutlu oluyorum. Aileden kaç kişi olursa olsun burada olmak bize çok büyük mutluluk veriyor. Hepsi çok mesutlar” dedi.

ETKİSİ HÂL HİSSEDİLİYOR 

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TRT tarafından hazırlanan “Fatih-Avrupa’nın Kaderini Değiştiren Adam” belgeselinin Aya İrini Müzesi’ndeki tanıtımında yaptığı konuşmada, Fatih Sultan Mehmet’in sadece Osmanlı devleti ve Türkiye için değil, İslam alemi, Avrupa ve dünya için etkisi çok hissedilen bir hükümdar olduğunu söyledi.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑