KÜLTÜR/SANAT

Foseptik çukurundan bakın ne çıktı?

Erzurum Müze Müdürü Mustafa Erkmen, Eleşkirt ilçesinde fosseptik için çukur kazıldığı sırada bulunan yapının 2 bin 500 yıl öncesine ait mezar odası olduğunu tespit ettiklerini belirterek, "Mimari açıdan düzenli bir yapıya sahip

15 Mayıs 2013 Saat: 21:17
Foseptik çukurundan bakın ne çıktı?
Foseptik çukurundan bakın ne çıktı?
Erkmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçeye bağlı Gökçayır köyündeki arsasında fosseptik kuyusu için kazı yapan Enver Ayaz’ın bir hafta önce oda şeklinde tarihi bir yapıya rastladığını söyledi.

Konunun yetkililere bildirilmesinin ardından bölgede çalışma başlatıldığını ifade eden Erkmen, "Gökçayır köyüne gelerek olayın ciddiyetini gördük. Üstten kazıma işlemi yapıldığı için mezar odanın içi üstteki sel taş kırılarak bütün toprak içeriye girmiş bulunuyordu" diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na durumu bildirdiklerini, çıkan izin doğrultusunda alanda çalışma yapıldığını vurgulayan Erkmen, şöyle devam etti: "Mezar odanın içerisini temizledikten sonra antik dönemlerde soyulmuş olduğunu anladık. İçerisinde boncuk ve bronz tarzında eserlere ve insan kemikleri buluntularına rastlandı. Doğu Anadolu Bölgesi’nde ilk defa bu büyüklükte bir oda mezar bulundu. 4 metreye 225 santimetre olan mezar odası yaklaşık 2 bin 500 yıl öncesine ait. Mimari açıdan düzenli bir yapıya sahip olan bu mezar odayı acilen koruma altına aldık. Odanın üst tarafını ağaçlarla geçici olarak kapattık." Erkmen, kapının önündeki kapak şeklindeki taşın da tahrip edilmemesi için koruma altına alındığını söyledi.

Arsa sahibi Enver Ayaz ise mezar odasında bronz şeklinde uzun bir kolye, bazı boncuklar ve insan kemikleri çıktığını kaydetti.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑