KÜLTÜR/SANAT

Saklı duygularımı resme yansıtıyorum

Küçüklüğünden resimle ilgilenen Zamzam Musa Muhammed, ülkenin bilinen ilk kadın ressamı. Yıllardır resimle ilgilenen Zamzam, artık bu renkli meslekle bütünleşmiş durumda.

9 Eylül 2012 Saat: 00:08
Saklı duygularımı resme yansıtıyorum
Saklı duygularımı resme yansıtıyorum

Zamzam, Çad Cumhurbaşkanı İdriss Deby’nin eşinin başkent N’Djamena’da kendisine verdiği bir dükkânda çalışmalarını sürdürüyor. Cihan Haber Ajansı'na konuşan Zamzam, gelen tüm tepki ve baskılara rağmen bu mesleğinden geri adım atmamış. Hem yakınlarından ve hem de yakın çevresinden resimle ilgilenmemesi için kendisine epey baskı yapanlar olmuş. Zamzam ise sevdiği ve duygularının ifadesi olarak değerlendirdiği bu renkler dünyası mesleğini bırakmamış. 

Resme ilginin olmadığı ve genel görüş itibariyle resim yapmanın günah sayıldığı ülkede Zamzan, tepkileri duymazlıktan gelmiş ve küçüklüğünden ilgilendiği resim sanatını geliştirmiş. Öyle ki Zamzam başka kadın ressamlara bile ilham kaynağı olmuş. Zamzam, kendine örnek alarak bu işle uğraşan başka genç kadınları da olduğunu söylüyor. Ama kadın ressamların sayısının iki elin parmağını geçmediğinin altını çiziyor. Katıldığı birkaç etkinlikte sertifika alan Zamzam, bu mesleğini sürdüreceğini belirtiyor.

Ressamlık artık Zamzam için farklı bir boyut kazanmış. Boyalı fırçası, adeta duygularının ifadesi olmuş ve yansımış renkli tablolara. Zamzam yaptığı resimleri gizli dünyasındaki sözle dışa vuramadığı duygularının ifadesi olarak değerlendiriyor. 

Kadın sanatçı, bazen tarlalarda çalıştırmak üzere ailelerden çocuklarını istemeye gelen tacirlere, bazen de kız eğitimini arka plana atarak onların iş hayatına atılmasını tercih eden ailelere olan tepkilerini yansıtıyor yaptığı tablolara. Zamzam, “Çoğu zaman sözle dile getiremediğim duygularımı, tepkilerimi resme yansıtarak aktarmak istiyorum. Resimlerim çoğu zaman içime attığım birçok saklı duygularımın sesi oluyor.” diyor. 

Zamzam küçüklüğünde abisinin uğraşı üzerine ilgi duyduğu ressamcılığı bugün artık meslek edinmiş. 

Çad’da ressamcılıkla uğraşan ilk kadın olan Zamzam, gerek çevresindeki arkadaşları ve gerekse yakın akrabalarının özellikle resimle ilgilenme konusunda kendisine çok baskı yaptığını, bu işi bırakma adına kendisine çok öneriler olduğunu söyledi. O artık ekmek parasını bu meslekten çıkarıyor. Kimi zaman sipariş verenler kimi zamanlar da tabloları alan müşterileri oluyor. Bazen de hediye amacıyla tablolarını alanlar oluyor. 

O gönül verdiği bu renkli mesleğiyle halkın özgürlüğü, daha mutlu ve huzurlu olması yolunda mesaj vermeye devam ediyor.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑