KÜLTÜR/SANAT

Stratonikeia'nın En Geniş Caddesi Bulundu

Muğlanın Yatağan ilçesinde, 35 yıl önce Prof.Dr.Yusuf Boysal başkanlığında kazı çalışmaları başlayan Stratonikeia antik kentinde devamlı yeni bulgular ortaya çıkıyor.

21 Ağustos 2012 Saat: 11:12
Stratonikeia'nın En Geniş Caddesi Bulundu
Stratonikeia'nın En Geniş Caddesi Bulundu

Muğla'nın Yatağan ilçesinde, 35 yıl önce Prof. Dr. Yusuf Boysal başkanlığında kazı çalışmaları başlayan Stratonikeia antik kentinde devamlı yeni bulgular ortaya çıkıyor. Öğrenci, doktora yapanlar, araştırma görevlileri, mimar, biyolog, kimyacı, fizikçi ve antropolog gibi çeşitli mesleklerden işçilerle birlikte yaklaşık 110 kişinin yaz sezonunda çalıştığı antik kentte, bugüne kadar 4 bine yakın eser ortaya çıkarıldı. 

Haziran ayı başında başlayan kazı çalışmaları antik kentin hemen hemen her bölgesinde devam ederken bu yıl ilk defa, 10 metre genişliğinde Anadolu'nun en geniş antik caddesi bulundu. Tarihte 200 bin kişinin yaşadığı antik kentin en elit tabakasının bu cadde üzerinde oturduğunu belirten kazı başkanı Doç. Dr. Bilal Söğüt, "Daha önceki senelerde kuzeyden başlayan caddede çalışma yapmış ve belli bir bölümünü ayağa kaldırmıştık. Bu sene de antik kentin batısından başlayıp doğusuna doğru giden ana caddede çalışma başlattık. Caddenin genişliği 10 metre. Bu bizim için sevindirici, çünkü Anadolu'da bilinen en geniş cadde. Daha önce bilinen ve kazı çalışması yapılan Lagina'dan kutsal yolun karıştığı ve önde anahtar taşıyan kızların yürüdüğü yol yaklaşık 8 metreydi. Bu yol, Propylon'dan başlayıp şehrin ana merkezine gidiyor. Gelecek yıl yolda çalışmamızı tamamlayarak ayağa kaldıracağız." dedi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑