KÜLTÜR/SANAT

Yer: Çanakkale! Erkek mezarlarında bulundu! Ne işe yaradığı öğrenilince...

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale köyü sınırları içinde yer alan Assos Antik Kenti'nde, dönemin sporcuları tarafından güneşten korunmak amacıyla vücutlarına sürdükleri zeytinyağını temizlemek için kullanılan yaklaşık 2 bin yıllık bro

30 Ekim 2018 Saat: 12:01
Yer: Çanakkale! Erkek mezarlarında bulundu! Ne işe yaradığı öğrenilince...
Yer: Çanakkale! Erkek mezarlarında bulundu! Ne işe yaradığı öğrenilince...

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi  Arkeoloji Bölümü ve Assos Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nurettin  Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2018 yılı kazı döneminin Kültür ve  Turizm Bakanlığının izni ve maddi desteği, İÇDAŞ ana sponsorluğunda sürdüğünü  belirtti.

Bu dönem kazılarında bölgede önemli verilere ulaştıklarını vurgulayan  Arslan, bunlardan birinin ise antik çağda vücutlarına sürdükleri koruyucu yağdan  arınmak isteyen sporcuların kullandığı strigilisler olduğuna işaret etti.

Arslan, 2 bin yıl önce günümüzdeki gibi güneşten koruyucu kremler  bulunmadığını, bu nedenle de özellikle sporla uğraşanların zeytinyağından  faydalandıklarını belirterek, "Bu dönem kazılarda çok sayıda strigilis adını  verdiğimiz malzemelere rastladık. Bunlar bronzdan yapılmış malzemeler. Genellikle  sporcular tarafından kullanılıyor o dönemde. Strigilis bazen demirden yapılıyor  ama en çok bronzdan yapılmış örneklerini biliyoruz. Şekil olarak yarım ayı  andıran bir yapıya sahip." diye konuştu.

 "GÜNEŞTEN KORUNMAK İÇİN ZEYTİNYAĞI KULLANIYORLAR"  

Özellikle Antik Çağ'da, Yunan veya Roma vatandaşlarının yoğun olarak  spor yaptıklarının bilindiğini anlatan Arslan, şöyle devam etti:

  "O dönem, günümüzdeki gibi güneş koruyucular yok maalesef. Onun için  güneşten genel olarak zeytinyağı kullanarak korunmayı tercih ediyorlar. Spor  sonrası vücuttaki zeytinyağını da yine sabun veya çeşitli temizlik malzemeleri  bulunmadığı için temizlemek için bir yöntem bulmaları gerekiyor. Spor ve  antrenman sonrası bu yağlardan kurtulması için ise elenmiş ince temiz kumu  vücutlarına sürüyorlar, strigilis ile bu yağı emen kumu vücutlarından  arındırıyorlar. Son olarak soğuk duş ile yağdan kurtuluyorlar."

"ERKEK MEZARLARINDA ÇOKÇA RASTLANDI" 

Arslan, Assos'ta yapılan kazılarda tespit edilen erkek mezarlarının  büyük bölümünde striligise rastlandığını hatırlattı.

Mezardan strigilis çıkmasının o kişinin sporcu olduğu anlamı  taşımadığını dile getiren Arslan, şunları kaydetti:

  "İnsanların o dönemde yaşamlarının bir parçası spor. Bizim bulduğumuz  strigilisler Yunan topluluklarının yaşadığı dönemin kalıntıları. O dönemde bütün  şehrin, özgür halkın en temel vazifelerinden birisi yaşadıkları şehri korumak.  Bir nevi askerlik görevi. Kurumsal bir askerlikleri yok. Belli kişiler belki  surlar üzerinde nöbet tutuyor ama bir savaş ortamı olduğunda da aynı askerlik  görevini yapabiliyor gibi kendisini dinamik tutabilmek için yoğun şekilde spor  yapıyor. Bu spor sayesinde de aynı zamanda sağlıklı bir yaşam sürdürüyorlar."

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑